Măsurile luate pentru a limita răspândirea Omicron: Test PCR pentru cei care vin din afara UE. Carantină pentru nevaccinați

Data actualizării: Data publicării:
aeroport oameni cu bagaje
Autoritățile anunță o serie de măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron în România Foto: Getty Images

Autoritățile anunță o serie de măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron în România, după ce au fost confirmate primele două cazuri. Măsurile ar putea intra în vigoare chiar de luni,

Românii și cetățenii europeni care vin din țări din afara UE trebuie să aibă un test negativ PCR pentru COVID-19, făcut cu 48 de ore înainte. Măsura este valabilă și pentru cei vaccinați. Persoanele nevaccinate intră în carantină pentru 10 zile.

Cetățenii europeni care vin din state UE vor prezenta certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care vin din state UE aflate în zona roșie de risc epidemiologic vor fi carantinate 14 zile.

CNSU va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România.

Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Executivul face apel către autoritățile locale să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora, potrivit comunicatului.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri