Exclusiv Ministrul Muncii a trimis Corpul de Control în Mureș. Simona Bucura-Oprescu: Nu există o explicație umană sau instituțională

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 20 IUL 2023
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit vineri dimineață, la Digi24, despre descoperirea unui nou cămin al groazei, în Mureș. Oficialul a trimis Corpul de control al ministerului Muncii la Mureș și așteaptă toate datele și documentele pentru a vedea exact ce s-a întâmplat acolo. Totodată, ministrul va avea vineri o întâlnire operativă de urgență cu structurile județene ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, cărora le va cere mobilizare maximă. Bucura-Oprescu a calificat situația din Mureș drept o ticăloșie fără margini, care demonstrează încă o dată că trebuie făcută o curățenie insituțională de fond. Ea a mai spus că nu găsește explicație umană sau instituțională care să justifice faptele.

"Este o ticăloșie fără margini, care arată o dată în plus că răul trebuie tăiat de la rădăcină. Este evident că suntem într-o situație care tuturor ne spune un singur lucru – trebuie făcută curățenie instituțională, curățenie instituțională de fond. Nu să se întâmple în stilul românesc în care azi ne ocupăm de un subiect care arde și mâine toată lumea uită.

De data asta, trebuie să înțelegem că trebuie să facem cu seriozitate, cu strategie bine conturată și impecabil implementată, astfel încât partea de asistență socială din România să fie cu adevărat cea care are grijă de persoanele vulnerabile și nu un mod prin care unii ticăloși să facă bani și să maltrateze persoane aflate în nevoie", a spus ministrul Muncii despre cazul descoperit la Mureș la mai puțin de o lună de la descinderile DIICOT din Ilfov.

Ministrul mai declarat că vinovații trebuie să răspundă și că așteaptă datele Corpului de control pentru a vedea cu exactitate ce s-a întâmplat în Mureș.

"Au fost, din datele preliminare, trei controale – unul mixt, în 14 iulie, și două făcute de AJPIS. Am trimis astăzi deja Corpul de control al ministrului Muncii la Mureș. Voi primi și toate documentele pentru a vedea exact care este situația de acolo. Nu există o explicație – nici umană, nici instituțională. Ceea ce s-a întâmplat la Mureș este intolerabil. Așa cum a cerut și premierul Marcel Ciolacu, vinovații trebuie să răspundă", a mai precizat Bucura-Oprescu.

Totodată, oficialul se va întâlni în decursul zilei de vineri cu reprezentanții structurilor județene ale ANPIS și le va cere să se mobilizeze.

"Astăzi voi face o întâlnire operativă de urgență cu structurile județene ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială și solicitarea pe care o voi avea este ca mobilizarea să fie maximă și să se înțeleagă că nu se mai poate așa", a afirmat ministrul Muncii.

Bucura-Oprescu a mai precizat că în afară de directorul ANPIS din Mureș, prefectul și subprefectul județului nu a discutat cu alți oficiali care ar putea să furnizeze explicații cu privire la starea lucrurilor din județ, reiterând că așteaptă rezultatele controlului, pentru a vedea mai exact de ce DSP nu a reacționat în privința centrului.

"Vom analiza toate aceste aspecte (în legătură cu lipsa de reacție a DSP, explicată de absența autorizației de funcționare a centrului de la Mureș – n.red.). Acesta este și motivul pentru care am trimis Corpul de control pe teren. Eu cred că dacă fiecare dintre cei care îmbracă haina publică își înțelege rolul, inclusiv colegii noștri, inspectori sociali, astfel de situații nu se vor repeta.

Acum este evident că toate instituțiile, nu doar cele de la ministerul Muncii, toate trebuie să se mobilizeze. Este evident că ceea ce se întâmplă la Mureș nu ține doar de partea disciplinară, ci și de partea de răspundere penală și este evident că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria.

În ceea ce privește instituțiile din ministerul Muncii, măsurile pe care le luăm vor fi ferme", a conchis ministrul Muncii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri