Video Exclusiv Mircea Geoană: Deciziile cruciale de la summitul NATO vor afecta în mod pozitiv securitatea României pentru următorii 20-30 de ani

Data actualizării: Data publicării:
geoana 1
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că „România este o țară sigură”. Profimedia Images

Deciziile luate în cadrul summitului NATO de la Vilnius vor afecta în mod pozitiv securitatea României pentru următorii 20-30 de ani, a spus Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, în exclusivitate pentru Digi24. El susține că, în acest moment, România este mai bine protejată ca niciodată, însă precizează că armata țării e în urmă cu decenii în ceea ce privește investițiile, iar acest lucru care va fi greu de recuperat.

 

Întrebat de jurnalistul Digi24 Cristina Cileacu ce ar însemna planurile regionale stabilite de aliații NATO pentru regiunea Mării Negre, Mircea Geoană a răspuns: „Aceste planuri au un anumit grad de sensibilitate și nu putem intra foarte mult în detalii, dar în esență este vorba de o complet altă  generație de planificare și de mobilizare în caz de necaz. Are și scop de descurajare, pentru că atunci când Rusia, de exemplu, câte trupe sunt arondate în NATO, în cât timp putem să le mobilizăm și cât de complete sunt aceste planuri, în sine este un mesaj de descurajare”.

„Niciodată în istoria țării noastre n-am avut securitatea națională atât de bine protejată ca acum, iar pentru noi, pentru români și în general pentru flancul estic, Vilnius va rămâne nu doar ca un summit în care a venit și Suedia, în care îl avem pe președintele Zelenski, dar este probabil cea mai importantă decizie care ne va afecta în mod pozitiv securitatea pentru următorii 20-30 de ani.”, susține Mircea Geoană. 

Întrebat cu ce vine România la această masă de securitate, Geoană spune: „ Trebuie să recunoaștem faptul că Armata Română a fost vitregită timp de decenii, și chiar dacă acum sunt mai mulți bani, este foarte greu ca în timp scurt să recuperezi toate aceste lucruri. Deci, prioritizarea devine foarte importantă. Și NATO devine foarte important pentru că atunci când planificăm împreună, ai o logică, o rânduială. Acum trebuie să recuperăm timpul pierdut, să dăm Armatei Române nu doar înzestrare, dar și motivație, inclusiv financiară, predictibilitatea carierei este foarte importantă, sunt multe lucruri care trebuiesc corectate. 

Mircea Geoană a prezidat, marţi, reuniunea miniştrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, desfăşurată în marja Summitului de la Vilnius, acesta afirmând că Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius.

„Reluarea acestui format, după reuniunea miniştrilor de externe de la Bucureşti, din luna noiembrie a anului trecut, şi participarea acestor state la Summit-ul de la Vilnius reflectă nivelul ridicat de cooperare cu NATO. Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius”, a spus Mircea Geoană, potrivit unui comunicat oficial.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri