Mircea Geoană: La Vilnius, liderii NATO vor decide cea mai importantă transformare a planificării militare în ultimii 40 de ani

Data publicării:
mircea geoana in fata sediului nato
Mircea Geoană a susținut, vineri, un discurs la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Mircea Geoană a susținut, vineri, un discurs la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. „Cărţile de istorie ne indică cu precizie că cei care au investit în educaţie sistematic, tenace, generaţie după generaţie au fost naţiunile care au putut să se autodepăşească”, a spus secretarul general adjunct al NATO. „Peste câteva zile, la Vilnius, liderii NATO vor decide cea mai importantă transformare a planificării militare, a structurii de forţe, atitudine, comandamente în NATO în ultimii 40 de ani”, a mai precizat Geoană.

Cele mai importante fragmente:

"O întrebare se pune firesc: care este puterea "corpului politic" numit statul român şi cât de pregătiţi sunt acesta şi societatea românească să facă faţă celei mai mari transformări din istoria umanităţii? Am putea numi perioada în care trăim şi vei trăi, tinerii mei prieteni, "Era Marii Transformări".

Acum exact o săptămână, la Oradea, am prezentat câteva idei despre ingredientele indispensabile pentru ca România să devină o naţiune de succes în aceste vremuri de mare inflexiune.

Despre nevoia unei viziuni unificatoare despre viitor. De o clasa politică şi de instituţii politice şi economice de calitate. De o economie performantă, inovatoare şi sustenabilă. De un sistem de educaţie care să pregătească tinerii pentru meseriile viitorului. De sănătatea fizică şi morală a naţiunii.

De un nou model economic, care să crească nivelul de trai al fiecărui român. În care oamenii să nu mai fie nevoiţi să trăiască de multe ori de pe o lună pe alta.

Şi de nevoia unei gândiri independente, deasupra intereselor înguste ale politicienilor. Într-o largă coaliţie cu elitele locale, intelectuale şi profesioniste ale naţiunii, din toată ţara şi din vasta diasporă românească.

O gândire independentă care să muncească la transformarea statului, a politicului, a funcţiunii publice nu ca obiectiv în sine, ci pentru a face posibile lucrurile decente pe care şi le doresc toţi tinerii din România şi din toate ţările civilizate românii: locuri de muncă pentru cei tineri, care să nu mai plece în număr atât de mare din ţară, să prefere să rămână acasă, în familie; şcoli şi profesori la fel de buni ca aici, în Sibiu; spitale şi medici care să poată să opereze în toate comunităţile acestei ţări, de infrastructură, de mediu curat şi şanse egale pentru fiecare copil al acestei ţări, indiferent că mediul social sau geografia în care se naşte."

***

"Nu există ţară de succes în istoria umanităţii care să nu fi avut un sistem de educaţie performant. Cărţile de istorie ne indică cu precizie că cei care au investit în educaţie sistematic, tenace, generaţie după generaţie au fost naţiunile care au putut să se autodepăşească. Să iasă din capcana veniturilor mijlocii. Să facă saltul în grupul îngust şi greu de accesat al naţiunilor dezvoltate şi prospere ale lumii.

România nu face excepţie. Nicio ţară nu se poate dezvolta pe termen lung dacă nu are la fundaţia sa un sistem de educaţie performant, echitabil, dacă nu investim în oamenii noştri de-a lungul întregii vieţi, de când se naşte până când Dumnezeu îl trimite într-o altă destinaţie.

Cifrele din România cu privire la Evaluarea Naţională sunt suficient de dure. Sper să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toţi."

***

"Primele 12 mari oraşe ale României contribuie cu 80% la PIB-ul naţional. 20% restul. Acest dezechilibru de şansă şi de oportunitate pentru toţi cetăţenii României, pentru toată geografia acestei frumoase ţări, este o obligaţie şi o responsabilitate, pe care cu toţii o avem de dus la bun sfârşit.

Vechiul "consens de la Washington" a fost înlocuit de un alt consens, tot de la Washington, pe care preşedintele Biden l-a enunţat acum câteva săptămâni, în care statul îşi reasuma rolul explicit de a investi în economie, de a modifica voluntarist modelul economic şi social.

Aceasta schimbare de paradigmă trebuie să ne găsească pe toţi pregătiţi. Statul trebuie să aibă capacitatea şi instrumentele să poată să îşi facă datoria. Puterea unui stat reinventat, a rolului statului în economie şi în societate şi în securitatea naţională."

***

"Peste câteva zile, la Vilnius, liderii NATO vor decide cea mai importantă transformare a planificării militare, a structurii de forţe, atitudine, comandamente în NATO în ultimii 40 de ani. Mai multe forţe mai bine pregătite, mai bine echipate, capabile să acţioneze decisiv în orice domeniu operaţional, indiferent de direcţia şi natura ameninţărilor care vizează teritoriul şi populaţia de 1 miliard de cetăţeni ai Alianţei Nord- Atlantice.

Este o schimbare de profunzime strategică, cu consecinţe operaţionale şi politice importante".

***

"Rezilienţa instituţiilor, economiei şi a întregii societăţi va fi în continuare pusă la încercare. În America, în Europa şi SUA, ca şi la noi acasă, în România, se alocă sume importante pentru reindustrializarea, securitatea tehnologică şi modificarea economiei.

Un loc aparte îl va avea şi baza industrială. Industria de apărare din ţările NATO. Producţia militară va creşte. Liderii noştri vor adopta o decizie de 2% din PIB. Este minimul de investiţie pe care ţările NATO trebuie să-l facă în Apărare. Aceasta înseamnă că vom avea în faţă o perioadă de transformare şi de resurse suplimentare pentru apărare şi înzestrare. Vom avea, de asemenea, o perioadă de tranziţie accelerată de la echipamentele sovietice la era echipamentelor NATO, nu doar în Ucraina, ci peste tot în alianţa noastră. Este o şansă unică pentru renaşterea industriei de apărare din România. Resurse importante pot fi dirijate de către guverne şi de către sectorul privat, de către fondurile de investiţii, de către fondurile de cercetare, dezvoltare, inovare.

***

"Cred că va trebui să reinventăm un sistem pe scară mare de voluntariat în România. Cred că este utilă ideea de a avea în condiţii motivante, moderne şi extrem de flexibile, un sistem de rezervişti care să asigure resursa umană pentru armată, să fie pregătită pentru astfel de şocuri sistemice. Pe scurt: educarea naţiunii în spiritul serviciului civic.

***

Cred că ambiţia natural a României este de a deveni o putere economică şi militară multiregională, jucând şi în zona extinsă a Mării Negre, în centrul Europei, jucând şi în Balcani, jucând şi în Orientul Mijlociu extins. Geografia, avantajul strategic al României, ne cheamă să jucăm multidimensional.

La NATO gândim multidimensional, 360 de grade. România are şi ea o geografie de 360 de grade. Este o punte naturală cu noul flanc din NATO pe axa Nord-Sud. Proiecte de forţă militară şi de intelligence fac casă bună cu o economie competitivă. Cred că putem să avem mai multe companii româneşti care să devină, nu doar campioni naţionali, ci campioni regionali.

România este activă şi ca o locomotivă a integrării tuturor vecinilor noştri în structurile euroatlantice, începând cu Republica Moldova, Ucraina, Moldova, Georgia, Balcanii. România are nevoie ca de aer să aibă toţi vecinii săi în acelaşi context geopolitic şi economic. Dintr-o ţară de la periferia, de la extrema orientală a Europei, vom deveni o ţară în inima şi în centrul Europei. Alături de Turcia, Polonia şi Ucraina, România este şi va trebui să devină una din cele mai importante forţe militare ale acestei regiuni, ale NATO şi ale Uniunii Europene."

***

"Ce văd aici este la nivelul celor mai bune universităţi din lumea asta, fără niciun fel de exagerare. Recuperăm. Vă spune asta Mircea Geoană, primul Secretar General Adjunct al NATO din România şi primul din ţările nou venite în NATO. Aş vrea să vedeţi exemplul meu personal ca o încurajare de a elimina din sufletul vostru, din minţile voastre, din ceea ce poate am învăţat de-a lungul istoriei, orice complex de inferioritate sau de provincialism. Suntem la fel de buni ca cei mai buni din lumea asta, daca ne facem treaba. Învăţăm şi suntem oameni. Oameni serioşi.

Eu îi văd la NATO cei pe care-i recrutăm din România, români incredibil de buni. E incredibil câţi pot câştiga concursurile de angajare. Deci, sfatul meu, ca om care am văzut multe, a cărui viaţă a fost şi sus şi jos: mai vin în viaţă şi momente mai grele - să ştiţi că nu am avut tot timpul fericire şi voioşie -, aveţi încredere! Aveţi încredere în faptul că reprezentaţi o ţară important! Lăsaţi la uşă orice complex de inferioritate!

Încredere şi foarte mult patriotism."

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri