Orban: Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore în spital, să stea cum era înainte, măcar cinci zile

Data publicării:
ludovic orban
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban spune că i-a fost greu să înțeleagă procedura contestării în instanță a carantinei și izolării și i-a sfătuit pe români în acest sens să nu stea în spital doar cele 48 de ore prevăzute de lege, ci să aștepte „măcar cinci zile” pentru a vedea cum evoluează boala.

Premierul a mărturisit că i-a fost „foarte greu” să înțeleagă procedura privind atacarea în instanță a carantinei și izolării, din Legea carantinei și izolării.

„Poate să sesizeze instanța de judecată, numai că în cele 48 de ore nu știu dacă se va stabili termen și dacă un judecător poate să ia o decizie. Sigur, e nevoie de celeritate în astfel de situații, dar orice om care este diagnosticat cu covid are nevoie de o evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome vizibile. Nu se poate ști, acest virus acționează într-un mod care nu este încă cunoscut de specialiști, sunt evoluții fulminante. Orice persoană cu covid trebuie supusă acestei evaluări medicale”, a subliniat Ludovic Orban.

„Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore, să stea cum era înainte, măcar cinci zile, să fie urmărit, să se facă analize mai aprofundate atunci când există suspiciuni din partea medicilor privind posibila evoluție, pentru a fi în afara oricărui pericol. Ați văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieșit din spital și care s-au întors în spital în situații critice, iar unii dintre ei chiar au decedat”, a mai spus premierul.

El a adăugat că „o persoană infectată care iese din spital să nu se trateze oriunde vrea. Să se trateze într-un loc în care poate să se izoleze, fie acasă, fie într-un alt loc în care dorește, fie în secțiile exterioare ale spitalelor, să nu pună în pericol sănătatea apropiaților”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri