Percheziții DNA la Administrația Spitalelor. Directorul adjunct ar fi luat mită pentru numirea unui director de spital (surse)

Data actualizării: Data publicării:
medic cu stetoscop si mita
Sunt percheziții luni dimineață la Administrația Spitalelor, instituție aflată în subordinea Primăriei București. FOTO: Getty Images
Din articol

Procurorii DNA au făcut percheziții luni dimineață la Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei capitalei, într-un dosar de corupție privind încheierea unor contracte de achiziție publică și numirea unor persoane în funcții de conducere a spitale din București, a anunțat Direcția Națională Anticorupție. Potrivit unor surse judiciare, în dosar ar fi cercetați directorul general adjunct ASSMB, Cristian Plută, dar și directorul Spitalul Colentina, George Mirel Cristescu.

ACTUALIZARE 15.55 Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Potrivit surselor citate, Cristian Plută, director general şi ulterior director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina din Bucureşti, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului Bucureşti.

Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcţia de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro.

Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a şi purtat negocierile între cele două părţi.

Cristian Plută este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare şi complicitate la dare de mită.

ACTUALIZARE 10.45 Viceprimarul Capitalei Horia Tomescu spune că a aflat din presă despre percheziţiile DNA la Administraţia Spitalelor Bucureşti, dar că este foarte bine că se fac verificări, în cazul în care există suspiciuni.

"Aşteptăm să vedem despre ce e vorba. Am văzut doar în presă informaţia şi nu am idee despre ce e vorba. Dar, bineînţeles, sunt foarte fericit că DNA lucrează. Nimeni nu e mai presus de lege şi dacă există informaţii şi probleme este foarte bine că se acţionează, e un lucru perfect normal", a declarat Tomescu, luni, pentru Agerpres.

Precizările DNA

ACTUALIZARE 9.45 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției anunță că fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de fapte de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023.

Faptele de corupție ar avea legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București.

Azi au loc percheziții domiciliare în opt locații, din București și Ilfov. 

Una dintre percheziții este la sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, precizează DNA.  

Mita de 20.000 de euro ar fi fost luată pentru numirea unor manageri de spitale, potrivit unor surse judiciare. Mita de 300.000 de lei ar fi fost luată pentru atribuirea unui contract.

Știrea inițială:

Procurorii DNA au de mai multă vreme suspiciuni în acest caz care are în vedere fapte de luare de mită.

Directorul general adjunct al instituției ar fi luat mită în două tranșe, evaluate la 20.000 de euro și, respectiv 300.000 de lei.

Faptele de corupție au avut legătură cu contracte de achiziție publică și cu numirea unor manageri de spitale.

După percheziții vor avea loc audieri, directorul general adjunct urmând să dea declarații anchetatorilor.

Administrația Spitalelor gestionează spitalele și instituțiile de sănătate publică aflate în coordonarea municipalității.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri