Pescarii irlandezi plănuiesc să-și scoată bărcile în larg și să întrerupă exercițiile navale rusești

Data actualizării: Data publicării:
rusia nave
Marina rusă desfășoară ample exerciții navale. Foto: Profimedia Images

Pescarii irlandezi urmează să se întâlnească cu ambasadorul Rusiei în Irlanda pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la exercițiile militare care urmează să aibă loc în largul coastei de sud-vest a țării.

Exercițiile rusești sunt programate pentru începutul lunii viitoare și vor dura câteva zile, relatează Virgin Media News, potrivit CNN.

Pescarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la daunele de mediu cauzate de navele rusești, care le-ar putea afecta mijloacele de trai.

„Acestea sunt jocuri de război”, a declarat Patrick Murphy de la Organizația Pescarilor din Irlanda pentru Virgin Media News. „Ei fac asta pentru a trimite un mesaj, dar cei pe care îi vor răni cel mai mult sunt comunitățile noastre de pescari”.

Murphy a spus că bărcile pescarilor irlandezi au fost scufundate de submarine în trecut, însă „daunele pe care nu le cunoaștem sunt cele aduse mediului marin”, a adăugat el.

Pescarul John O'Sullivan s-a întrebat de ce Rusia a ales zonele bogate în pește din zona de coastă a Irlandei pentru a efectua exercițiile.

„Nu ar trebui să se întâmple aici (n.red. exercițiile navale), e multă apă în vest”, a spus O'Sullivan.

Marți, radiodifuzorul public din Irlanda, RTE, a transmis că unii pescari plănuiesc să-și folosească bărcile pentru a „perturba în mod pașnic” exercițiile rusești.

Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, a minimizat controversa, numind-o „exagerată”.

Filatov a spus că autoritățile irlandeze au fost informate cu privire la exerciții, care fac parte din antrenamentul regulat.

„Acesta nu este în niciun fel o amenințare pentru Irlanda”, a spus acesta.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri