Plan radical de reorganizare a Bucureștiului: Cele 6 sectoare ar urma să dispară

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti
FOTO; Shutterstock

USR Bucureşti vrea să desfiinţeze sectoarele Capitalei şi structura administrativă a judeţului Ilfov. Conform planului de reorganizare lansat astăzi în dezbatere publică, în locul actualelor sectoare, USR Bucureşti vrea 20 de districte, reprezentate fiecare de câte trei consilieri aleşi.

Consiliul General al Capitalei dispare şi el, conform planurilor USR, şi urmează să se transforme într-un Consiliu Municipal alcătuit din consilierii viitoarelor districte.

Primarul general al Capitalei rămâne în schemă, va fi ales prin vot direct, în două tururi de scrutin, şi va avea în subordine cinci directori cu atribuţii strategice în finanţe, mobilitate urbană, social, cultură şi sport. Propunerile de modificări includ și un administrator al Metropolei Bucureşti. De asemenea, e propus un singur buget de cheltuieli şi investiţii.

Este un demers care trebuie făcut în Parlament, dar este o schimbare absolut vitală pentru ca Bucureştiul să funcţioneze ca un oraş modern, capitală a unei ţări europene. Bucureştiul este singura capitală europeană care are şapte primari, şapte consilii, şapte bugete. Deci sunt şapte oraşe într-un singur oraş. Niciun oraş nu poate să funcţioneze astfel. Începem astăzi un proces de consultare publică”, a spus Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti.

Potrivit inițiatorului, ideea principală a proiectului de reformă a administrației este ca deciziile ce afectează Bucureștiul și localitățile arondate să fie luate de reprezentanți comunităților direct interesate. Documentul subliniază că Municipiul București și județul Ilfov luau separat decizii ce aveau impact la nivelul ambelor administrații, fără a se consulta.

,,Exemplele cartierelor de blocuri care sugrumă periferia orașului este doar una dintre consecințele acestei realități. Același lucru se întâmplă și cu utilitățile, și cu transportul public, și cu salubrizarea”, spune Wring.

Proiectul de reorganizare administrativă a Capitalei se află în dezbatere publică și toți cei care doresc să transmită opinii sau idei o pot face contactând inițiatorul.

,,După rafinarea lui în urma discuțiilor ce vor fi purtate cu specialiștii, cu ONG-urile și cu cetățenii, va urma etapa de formulare a textelor de lege care vor trebui adoptate în vederea reorganizării administrative a Bucureștiului. Obiectivul este ca, după alegerile parlamentare din 2020 să putem propune în Parlament un pachet legislativ complet și coerent, discutat cu toți cei interesați”, a mai spus Roxana Wring.

Surse: Digi24, Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa...
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Selma Blair, despre momentul când a fost dată jos din avion, din cauza alcoolului: „Nu aș fi aflat că sufăr...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Zac Efron și Gerard Butler, vacanță de lux în St.Tropez. Actorii au petrecut pe iaht, înconjurați de prieteni...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...