Ce spun liderii PSD-ALDE despre un eventual referendum pentru monarhie

Data actualizării: Data publicării:
psd-alde
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, referitor la sugestia preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău, de a fi organizat un referendum pentru monarhie, că el nu este monarhist şi nu poate să fie de acord cu o asemenea propunere. La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat de ce o monarhie ar putea fi utilă în România.

psd-alde
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Eu nu sunt monarhist. Nu pot să fiu de acord, vă spun care este poziţia mea în ceea ce priveşte monarhia”, a declarat Tudose la ieşirea din plenul Parlamentului.

Întrebat dacă ar trebui organizat un referendum pentru monarhie, Bădălău a declarat că „poporul ar putea fi întrebat” acest lucru.

„Eu sunt republican, pentru că aşa m-am născut. Doar din cărţi am cunoscut partea asta cu regalităţi a României. Cred că poporul poate fi întrebat cu privire la lucrul ăsta, ţinând cont că ţările care au monarhii sunt ţări dezvoltate”, a declarat Niculae Bădălău.

El a mai spus că, dacă se organizează un referendum pentru familia tradiţională, ar putea să se organizeze şi un referendum pentru monarhie.

„Ăsta e un proiect de viitor, la care şi politicienii, împreună cu preşedintele, cu foarte mulţi factori trebuie să se aşeze la masă să discute. Atât timp cât facem un referendum cu familia tradiţională, putem face şi o asemenea întrebare către popor”, a mai declarat preşedintele executiv al PSD.

Întrebat dacă PSD are vreun regret în ceea ce priveşte relaţia cu Regele Mihai, Bădălău a spus că PSD s-a purtat bine cu regalitatea, iar în partid sunt simpatizanţi ai regalităţii.

„PSD s-a purtat foarte bine cu regalitatea. În istorie, şi liberalii s-au comportat urât cu regalitatea. Sunt anumiţi oameni care au avut dispute, dar nu PSD. Sunt convins că şi în interiorul PSD sunt extrem de mulţi simpatizanţi ai regalităţii. PSD e un partid mare şi în interior sunt foarte multe păreri, dar asta nu înseamnă că noi vorbim în numele partidului. Sunt păreri individuale”, a conchis senatorul.

Clin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, spune că ar fi o soluție monarhia constituțională pentru că președintele României nu este un arbitru, ci se implică în viața politică.

„Sunt convins că în ultima perioadă simpatia pentru Casa Regală a crescut foarte mult. Cred că un astfel de subiect merită o dezbatere, dare trebuie să convingem mai mulți cetățeni cu privire la utilitatea schimbării formei de guvernământ. Opțiunile mele monarhice le cunoașteți, iar eu repet un lucru: e interesant de analizat sistemul constituțional românesc hibrid care are sădit în el germenii conflictului. Acest paralelism de putere executivă între Guvern și Președinte a dus permanent la tensiuni, la conflicte și, în final, suntem una dintre puținele țări din Europa care facem o excepție la regula democrațiilor parlamentare, unde mai degrabă președintele joacă un rol de reprezentare. La noi este această problemă permanentă pe care va trebui într-o bună zi să avem curajul să o abordăm. Monarhia constituțională are avantajul că situează monarhul în afara jocului politic și al partidelor politice, ceea ce în cazul sistemului de la noi, nu este cazul. Președintele în loc să fie un arbitru, preferă tot timpul să fie un jucător. Un jucător care în loc să-și îndeplinească rolul constituțional de a media între puterile statului, devenind jucător își pierde credibilitatea”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă el este pentru organizarea referendumului, liderul ALDE a replicat: „În primul rând, trebuie să vedem ce spune Constituţia şi sigur că un astfel de referendum trebuie decis în momentul în care ori există o majoritate consistentă, ori se creează, şi mai bine, un consens general”.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri