Cezar Preda: Dacă veneau colegii din PDL, demersul președintelui ar fi avut un aviz favorabil

Data publicării:
cezar preda

Vicepreședintele PDL a făcut aluzii la colegii de partid, care au lipsit în timpul votului din plen privind referendumul invocat de președinte.

„Și astăzi la ce a însemnat apelul președintelui la referendum a lipsit un singur vot. Dintre colegii aceia pe care îi prezentați ca fiind ostracizați de conducerea PDL, cred că astăzi, dacă erau prezenți, demersul președintelui ar fi avut formal un aviz favorabil. Dânșii îl iubesc pe președinte dar în altă parte, în sala parlamentului mai rar că e mai greu”, a susținut Cezar Preda.

„Restul colegilor să fie și soldați ai partidului, că mareșali au fost. Au avut miliarde pe mână, s-au lăfăit în guvernele PDL, acum să facă bine și să o ia în ranița asta de soldați și să participe la efortul partidului”, a mai spus vicepreședintele PDL.

Conducerea Legislativului a dat azi vot favorabil pentru cererea preşedintelui Traian Băsescu, cu 191 de voturi pentru și 125 împotrivă, de a convoca referendumul pe tema Parlamentului unicameral, însă nu a fost întrunit cvorumul pentru ca acest vot să se poată transforma într-un aviz favorabil. Avizul este consultativ, iar referendumul poate fi convocat oricum de şeful statului prin decret prezidenţial.

Am făcut opoziție, USL are subjugată toată presa, mai rău decât Adrian Năstase

Cezar Preda a spus că trebuie explicat ce se întâmplă într-o sesiune parlamentară și că în această sesiune au fost patru moțiuni simple, în timp ce moțiunile opoziției din timpul guvernării PDL au fost cinci și toate pierdute.

În plus, vicepreședintele PDL a susținut că Victor Ponta se folosește de toate televiziunile ca să prezinte opoziția ca fiind slabă și divizată.

„S-a făcut opoziție și se face opoziție. Și UDMR, și PDL, și PP-DD au făcut opoziție. Aici e o mașinărie de peste 70% în Parlament care are subjucată toată presa, mai rău decât Adrian Năstase. Opoziția are peste o mie de interpelări și întrebări la adresa acestui Guvern.

Rolul opoziției este să fie de pază la derapajele pe care poate să le facă un Guvern. În rest, poriecte de legi nu poate să treacă, toate proiectele de lege ale PDL, UDMR, PP-DD sunt respinse pe bandă rulantă. În ceea ce privește opoziția la actuala guvernare a USL-ului nu se poate face. USL guvernează la această oră cu toate legile date de guvernul PDL, UNPR, UDMR. USL n-a dat nici o lege de guvernare, toate legile sunt ale guvernelor Boc și Ungureanu. Eu nu pot să fac opoziție la actele mele normative”, a declarat Cezar Preda.

Cezar Preda a mai spus că USL a uitat toate promisiunile din campanie: că vor anula demersurile de exploatare a gazelor de șist, mărirea pensiilor, TVA redus la toate alimentele, introducerea cotei progesive.

Despre alianțe între cele trei partide din opoziție, Cezar Preda a afirmat că nu se pot face pentru că partidele au programe diferite.

Critici la adresa președintelui

Totodată, Cezar Preda l-a criticat pe președintele Traian Băsescu: „dânsul știe să facă opoziție, noi nu știm să facem”, însă a spus că referendumul invocat de președinte este o formă de presiune și nu îl condamnă pentru acest lucru.

„Nu este simplu să mai ceri oamenilor să iasă din casă pentru a-și legitima un alt referendum la care au răspuns deja, dar asta e arma președintelui și atunci o folosește.

Campania pentru Constituție o vom boicota. Nu știu dacă se va ajunge la referendum, președintele a spus că așteaptă ce face parlamentul. Dacă această Constituție pleacă în forma asta, PDL împreună cu societatea civilă vom face mișcări de stradă, pentru că această Constituție este pentru copiii noștri, pentru tineri. Nu pentru oameni încărunțiți care modifică o constituție ca să se apere de DNA, cum să se apere de justiție”, a mai spus vicepreședintele PDL.

Despre declarațiile lui Vasila Blaga din timpul vizitei în China, Cezar Preda a spus că sunt declarații protocolare și nu a fost o greșeală: „toate doctrinele au seturi de valori comune, nu toate valorile sunt comune”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri