Chiulul parlamentarilor români împiedică decizii la nivelul UE

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Deoarece Parlamentul României nu a ratificat o Directivă a Consiliului Uniunii Europene, Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE. Adoptarea acestei directive a fost amânată de patru ori de Parlamentul României din lipsă de cvorum, în condițiile în care România este ultimul stat al UE care nu a dat vot, relatează News.ro

Premierul Dacian Cioloș a transmis Parlamentului o scrisoare în care a cerut urgentarea adoprătii în plenul comun a Deciziei Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE, Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Premierul a subliniat că Ministerul Finanţelor Publice a transmis încă din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei Decizii UE.

„Precizăm că ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului  că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu 30 septembrie 2016”, se menţionează în scrisoarea premierului. 

Dacian Cioloş mai spune că României i-a fost solicitată, în nenumărate rânduri, urgentarea ratificării, de către Comisia Europeană şi statele membre. 

Mai mult, preşedinţia slovacă a anunţat că intenţionează să facă demersuri suplimentare în acest sens, prin transmiterea unor scrisori către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului”, a scris premierul.

De asemenea, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul a atras atenția că România este ultimul stat care nu a dat vot, iar Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE.

„Există o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectificarea de buget, iar statele membre neputând să contribuie la bugetul Uniunii Europene”, a explicat Ciprian Bucur.

Explicația amânării: lipsă de cvorum în Parlament

Potrivit discuţiei din Biroul Permanent reunit, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că, din fişa proiectului, rezultă că acesta a mai fost înscris în proiectul ordinii de zi a şedinţelor celor două Camere, anul acesta, în datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai şi 22 iunie. 

Președintele Senatului a explicat că motivul pentru care nu s-a dat vot ține de „o problemă de cvorum”.

„Trebuie două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor”, a adăugat Tăriceanu. 

Proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi de luni a plenului celor două Camere, zi în care va participa și premierul Dacian Cioloș la ședință pentru a prezenta un raport privind situația economiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri