VIDEO Cine este Eugen Nicolicea. Cum reacţionează la întrebările incomode ale jurnaliştilor

Data actualizării: Data publicării:
nicolicea fb

Propunerea PSD pentru înlocuirea lui Tudorel Toader este Eugen Nicolicea, parlamentar aflat la al șaptelea mandat, absolvent de Drept la distanţă şi omul care cerea, la începutul anilor 90, ca Regele Mihai să fie declarat persona non grata pe teritoriul României.

Eugen Nicolicea este propunerea pe care Viorica Dăncilă i-o trimite în această seară preşedintelui Klaus Iohannis pentru a prelua Ministerul Justiţiei, după căderea în dizgraţie a independentului Tudorel Toader.

Un susţinător al schimbărilor în justiţie şi critic al aşa-zisului stat paralel înfierat de PSD, Nicolicea este unul dintre cei mai vechi social-democraţi, membru de 12 ani în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Timp în care şi-a luat şi licenţa în Drept, după cum a descoperit presa acum doi ani. Motiv de supărare pentru Nicolicea care ameninţa, la vremea respectivă, cu ridicarea acreditării.

Exact cum a făcut recent şi Tudorel Toader.

Şeful partidului care îl susţine pentru numire în guvern i-a lăudat pregătirea şi i-a trasat sarcini.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Este o propunere foarte bună. E un om care pricepe, care ştie procedurile, care are cunoştinţe juridice foarte bune, care este foarte riguros şi în care tot partidul are foarte multă încredere. Noul ministru al Justiţiei, dacă va fi numit de preşedintele Iohannis, în primul rând va trebui să rezolve blocajele din ministerul Justiției care ţin de avizarea sau iniţierea unor acte normative și de aplicarea programului de guvernare. În al doilea rând, să facă ceea ce face orice ministru al Justiţiei, să se preocupe de starea bună a Justiţiei din România.

Eugen Nicolicea are 62 de ani şi pe ultimii 27 i-a petrecut în Parlamentul României. Social-democrat la origini, Nicolicea a plecat în 2009 la UNPR, partid fondat de un alt fost membru PSD, Gabriel Oprea. S-a întors la PSD trei ani mai târziu.

De profesie inginer, Eugen Nicolicea termină a doua facultate, Dreptul, la Spiru Haret, forma de Învăţământ la Distanţă, la vârsta de peste 50 de ani. O chestiune sensibilă pentru parlamentar, supărat atunci când presa a scris că a făcut a doua facultate la distanţă şi că ar fi rămas repetent în anii 70, la Facultatea de Automatizări.

Nicolicea, deranjat că reporterul Digi24 l-a întrebat de studiile la Drept

Eugen Nicolicea, deputat PSD: Am terminat o facultate de Drept cu media 10, dar pentru că unul care a lucrat ca politruc la Opinia Studențească Iași... n-am chef să-i raspund. Gata, am încheiat subiectul.
Toma Petcu, jurnalist Digi24: Nu îmi dați peste mână, vă rog!
Eugen Nicolicea: Te rog frumos, încheiem subiectul dacă faci insinuări de felul ăsta și minciuni.
Toma Petcu, jurnalist Digi24: Încercam doar să vă rog să ne oprim puțin.
Eugen Nicolicea: Încalci regulamentul Camerei. Am spus nu, atât. Deci dacă vei da ceva voi solicita să fii sancționat cu acreditarea.

Parlamentarul Eugen Nicolicea s-a remarcat prin scandalurile răsunătoare în care a fost implicat în ultimii ani. Nu s-a sfiit să folosească un limbaj colorat, iar în unele cazuri de-a dreptul suburban în disputele cu opoziţia.

Eugen Nicolicea, PSD: Nu-i mai bine să lăsaţi consilieru' şi să plecaţi dumneavoastră, dacă e atât de important?
Stelian Ion, USR: Auziţi, nu-i mai bine să nu faceţi dumneavoastră comentarii aiurea?
Eugen Nicolicea, PSD: Eşti ruşinea Parlamentului, eşti un golan. Ce să mai?

Eugen Nicolicea, PSD: Am explicat o dată înainte de a pleca la plen, probabil că erați la budă. Am explicat acum, eraţi plecat. Păi ce facem aicea? Dacă tot nu înţelegeţi.
Cătălin Predoiu: La nivelul la care ați replicat dumneavoastră, puteți rămâne. Nu pierde țara nimic. Legiferați furtul în România. La budă sau unde vreți dumneavoastră.

Eugen Nicolicea are certificat de revoluționar, iar în acest caz apar câteva semne de întrebare. Potrivit unei anchete Recorder.ro, în cererea pe care a depus-o pentru obținerea certificatului de revoluționar, parlamentarul susține că a luptat împotriva comunismului la Turnu Severin, în timp ce CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților îl arată, în acea perioadă, ca angajat al unei întreprinderi din București, scrie HotNews.ro.

Eugen Nicolicea a refuzat să vorbească despre presupusa sa participare la Revoluție, iar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) ține secret dosarul pe baza căruia Nicolicea a primit certificatul de „luptător determinant”, nota Recorder.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri