Ciolacu cere ajutorul BOR și al ONG-urilor. Despre azilele groazei: "O problemă de sistem, un sistem corupt. Solicit toleranță zero"

Data actualizării: Data publicării:
SEDINTA DE GUVERN CIOLACU
Premierul Marcel Ciolacu. FOTO: Facebook Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în urma ședinței de Guvern prioritățile autorităților pentru ca tragedii precum cea a "căminelor groazei" să nu se mai repete. Marcel Ciolacu a solicitat ca toate autorizațiile centrelor pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități să fie reverificate și reanalizate în termen de o săptămână. De asemenea, el a cerut cultelor din România și mai ales Bisericii Ortodoxe Române, dar și ONG-urilor cu activitate în domeniul social să se implice în tot ceea ce ține de asistența destinată persoanelor vulnerabile. 

Declarația integrală a prim-ministrului Marcel Ciolacu

"Vreau să fiu foarte clar – nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei.

Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond. O problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul. La fel ca și dumneavoastră, am văzut infractori. Sunt peste tot în lume. Asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total, cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva. La fel, să vedem funcționari publici complici, care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Alături de colegii mei din Guvern, am discutat astăzi și avem trei priorități:

  • În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi foarte scurt – o săptămână – sub coordonarea prefecților.
  • În al doilea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile. Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea să fie o prioritate.
  • În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România. În primul rând către BOR, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ține de latura socială. Asistență, în primul rând, pentru persoanele vulnerabile.

Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane – cărora eu nu le pot spune și nu îi pot numi oameni.

Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, cu Secretariatul pentru Culte și, nu în ultimul rând, cu ONG-urile, pentru implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina una alteia.

Trebuie regândit tot sistemul - de la autorizare, monitorizare și control. Cine autorizează și care sunt condițiile de autorizare, cine monitorizează, ce monitorizează, intervale și proceduri clare. Cine verifică și ce verifică. De aceea, vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, astfel încât să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă, iar cine nu-și face treaba să răspună, iar cine nu înțelege să își facă treaba să plece acasă.

Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu.

Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane - copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm convins că în viitoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens", a transmis premierul României, Marcel Ciolacu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri