Ciolacu, despre posibilitatea ca președintele Iohannis să obțină șefia Consiliului European: „Ar fi o mândrie”

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ZIUA UNITATII GERMANE - 2 OCT 2023
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3 CNN, că ar fi mândru dacă președintele Klaus Iohannis ar obține șefia Consiliului European.

În ce privește posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să obțină șefia Consiliului European, Ciolacu spune că e o mândrie că un român poate ocupa o astfel de funcție. 

„Speculațiile au pornit de la faptul că actualul președinte a anunțat că va candida în Belgia. La nivelul UE sunt 3 funcții importante pentru care există negocieri mereu. Pentru mine, indiferent de câtă lume o să mă înjure, mai puțin important e numele, faptul că un român ajunge președintele Consiliului European e o mândrie. Nu cunosc detalii, nu am vorbit cu președintele”, spune Ciolacu. 

Iohannis ar putea ajunge liderul Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după plecarea lui Charles Michel, actualul președinte, care va candida la Parlamentul European.

Cu toate că este vorba de o funcție europeană de rang înalt, de data aceasta președintele României ar avea o șansă reală, pentru că liderii europeni încearcă să evite accedarea lui Viktor Orban în această poziție. Publicația Bloomberg spune însă că va fi dificil pentru el să obțină acest post. 

Al doilea mandat de președinte al lui Iohannis se încheie la sfârșitul anului și nu mai poate candida din nou. El ar avea de dus o luptă dificilă pentru a obține postul dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ar obține un al doilea mandat, deoarece amândoi sunt membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta.

Alegerile europene au loc între 6 și 9 iunie, ceea ce adaugă o altă complicație la calendarul remanierii posturilor.

Dacă Michel va fi ales în iunie, el ar putea renunța la funcția sa actuală în iulie, înainte ca mandatul său să se încheie în noiembrie. În cazul în care nu se ajunge la un acord cu privire la un înlocuitor, șefia Consiliului European ar putea fi preluată, între timp, de premierul ungar Viktor Orban, deoarece țara sa va deține președinția rotativă semestrială a UE.

Viitoarea președinție ungară îi îngrijorează pe liderii UE și ar putea deveni un stimulent puternic pentru un compromis după alegeri, mai ales că Orban a blocat ajutorul pentru Ucraina.

Iohannis se alătură unei liste restrânse de foști lideri UE, printre care Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg, ale căror nume au fost vehiculate ca posibili candidați pentru această funcție, care este una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri