Ciolacu, despre măsurile fiscale: Cel mai de evitat lucru este majorarea TVA-ului. Nu vor fi noi taxe, nu scad salarii. E o reașezare

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii
Premierul României, Marcel Ciolacu, a amenințat din nou Partidul Național Liberal cu demisia. Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a vorbit vineri despre măsurile pe care le va lua Guvernul pentru a aduce mai mulți bani la buget. Premierul spune că acestea nu vor provoca dezechilibre macroeconomice sau crize sociale, iar tăierile unor facilități nu vor duce la micșorări de salariu. „Nu vom intra în criză economică, și nici în recesiune, România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică”, a ținut să precizeze Ciolacu.

Jurnalist: Cum arată în acest moment planul de reducere a cheltuielilor

Marcel Ciolacu: Luni o să fie o întâlnire cu ministrul Finanțelor, și mai mult ca sigur că săptămâna viitoare, până joi, o să venim cu proiectul în transparență, și dacă putem și în ședința de Guvern.

Sunt două componente. Vom veni în primul rând cu OUG în ceea ce privește sistemul bugetar și economiile din sistemul bugetar, și unde să punem stop risipei banilor, și cea de-a doua ordonanță, mult discutată, cea cu venituri mai mari din PIB, din colectare.

Așteptăm și de la ANAF o prezentare cu ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că este o scădere a veniturilor și din cauza scăderii consumului și a producției industriale.

Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune, România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică.

Marea provocare este de a continua dialogul cu Comisia Europeană, pentru că avem un lucru asumat în PNRR în ceea ce privește deficitul bugetar. După prima discuție am ajuns la un compromis pe care o să-l continuăm mai mult ca sigur spre sfârșitul lunii august la Bruxelles.

Jurnalist: Există măsuri care vizează reducerea salariilor IT-iștilor?

Marcel Ciolacu: Nu există nicio măsură care vizează vreo reducere de salariu. Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități, și există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități.

Nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salariu.

În acele cazuri, se mărește salariul minim, astfel încât să nu fie aceste pierderi.

Înțeleg reacția celor care au avut anumite facilități, înțeleg reacția că se vorbește de așa-zisele noi taxe, vă spun că nu sunt noi taxe, este de fapt o reașezare a climatului concurențial, corect, într-un stat.

Nu pot accepta comentarii că „dacă nu face într-un anumit fel guvernul, anumite categorii nu vom respecta legea”. Pentru toată lumea este o condiție clară – respectarea legii.

Sunt mai propuneri, în funcție de măsură. Unele de la 1 septembrie, unele de la 1 octombrie, vor fi unele de la 1 ianuarie. Cert este că nu vor aduce dezechilibre macroeconomice sau crize sociale. Vor fi niște măsuri care vor aduce un climat concurențial corect.

Nu mă întrebați cum, clar, pentru că nu vă voi răspunde.

Nu sunt, și nu am să fiu niciodată acel prim-ministru care va invoca greaua moștenire. Cu domnul Ciucă am discutat pe toată perioada mandatului său, cum de altfel vom discuta și în perioada mandatului meu.

Cunoaștem cu toții adevărul, nu trebuie să invoc greaua moștenire, pentru că și dumneavoastră, și românii cunosc amatorismul foștilor premieri, până la domnul Nicolae Ciucă, și deciziile aberante care nu au avut niciun fundament economic, luate de aceștia.

Cel mai de evitat lucru este majorarea TVA-ului. Știm că România a mai trecut printr-o astfel de măsură și nu a avut efectul scontat. Adevărat că îți aduce venituri rapide la buget, dar îți aduce anumite efecte de instabilitate macroeconomică într-o perioadă medie de timp.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri