Ciolacu: Prioritatea numărul unu sunt pensiile speciale. Vrem să găsim forma constituţională ca acest capitol să fie închis

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, președintele PSD, participă la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a "Cartei Albe a IMM-urilor din România", în București, joi 6 octombrie 2022.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Foto: George Călin/Inquam Photos

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că „prioritatea numărul unu” a social-democraților sunt pensiile speciale. El a adăugat că PSD vrea să găsească forma constituţională „ca acest capitol cu pensiile speciale să fie odată închis pentru totdeauna în România”.

Din punctul nostru de vedere, prioritatea numărul unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie odată închis pentru totdeauna în România”, a spus Marcel Ciolacu după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat în primă formă proiectul de lege care include și reformarea pensiilor speciale și va trimite documentul în Parlamentul României, unde dezbaterile vor începe pe 1 februarie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că liniile principale vizează în primul rând ajustarea prin reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, respectiv cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei şi cele care vizează personalul navigant, Curtea de Conturi, diplomaţii şi pensiile militare.

Reducerea cheltuielilor se va face, potrivit ministrului, prin ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale.

O altă prioritate o reprezintă noile legi ale educaţiei, a mai spus Ciolacu.

Categoric avem şi legile învăţământului preuniversitar şi universitar printre priorităţile legislative în această sesiune. Există un grup de lucru împreună cu ministrul Educaţiei. Deja el funcţionează. Deja ne-am creionat o părere ce este prioritar”, a adăugat el.

Mai trebuie să vedem cu ministrul de Finanţe şi cu premierul cum facem implementarea. Impactul este unul semnificativ, asta neluând în calcul salarizarea din domeniul educaţiei. Trebuie o discuţie aplicată cu autorităţile locale fiindcă o parte consistentă din acest impact o vor suporta autorităţile locale. Este normal să avem discuţii cu AMR, cu UNCJR, toată lumea trebuie să fie parte la această discuţie. Din punctul meu de vedere, trebuie modificat ceva la legile educaţiei. Lucrurile nu mai pot funcţiona în acelaşi fel şi de aceea o consider o prioritate”, a mai spus Ciolacu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri