Ciolacu: Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen

Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu spune că guvernul va „continua eforturile și anul viitor” pentru aderarea „în integralitate” la spațiul Schengen. Ciolacu mai spune că „toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil”.

„Vreau să vorbesc despre aderarea României la spațiul Schengen. După 13 ani de așteptări, avem în sfârșit un acord politic. Acesta urmează să fie pus în practică în scurt timp și la nivel oficial printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre din Uniunea Europeană.

Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri, însă lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil.

Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă, în care mulți au vorbit, au comentat sau și-au dat cu părerea, dar au realizat foarte puțin.

Acest guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial”, a spus premierul. 

Miercuri seară, Ministerul de Interne a anunțat că România și Bulgaria au ajuns la un acord cu Austria pentru intrarea în spațiul Schengen într-un mod etapizat, mai întâi cu granițele aeriene și maritime în martie 2024, urmând ca intrarea cu granițele terestre să rămână doar la stadiu de negociere. Este neclar când va avea loc aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri