Nicolae Ciucă: Admiterea României în spaţiul Schengen este o promisiune îndeplinită

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca la senat
Președintele PNL, Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a scris sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, că admiterea României în Schengen este o promisiune îndeplinită. Reacția vine după ce Austria a confirmat acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen aerian. „Vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spațiul Schengen și cu granițele terestre”, precizează Ciucă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Admiterea României în Spațiul Schengen este o promisiune îndeplinită. Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Uniunea Europeană și în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de țară. Toți miniștrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate.

Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime este o etapă foarte importantă și vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spațiul Schengen și cu granițele terestre. De asemenea, vom lua măsuri de consolidare a controlului la frontiere și vom aplica, la fel ca și în prezent, Regulamentul Dublin”, a scris Ciucă pe Facebook. 

Potrivit acestuia, „nimic nu ar fi fost posibil fără eforturile conjugate ale tuturor celor implicaţi în acest proiect de ţară”.

„Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicare, reprezentanţilor ministerelor Afacerilor Interne şi Justiţiei, cât şi Guvernului României în ansamblu pentru toate eforturile depuse în satisfacerea celor mai exigente criterii tehnice ale acestui dosar. De asemenea, adresez mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe, Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, precum şi ambasadei române de la Viena pentru negocierile pe canale diplomatice”, a transmis preşedintele PNL.

Ministerul austriac de Interne a anunțat în această seară finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian, după discuțiile care au avut loc în această lună cu miniștrii de Interne din cele două țări.

Toate cele trei condiții puse de Viena au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție mai bună a frontierelor externe pentru cele două țări; consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special a celor proveniți din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria, menționează sursa citată.

Citește mai mult AICI

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri