Ciucă: Decizia privind amânarea ratelor a fost luată după discuții cu BNR și Ministerul de Finanțe. Detaliile vor fi stabilite prin OUG

Data publicării:
nicolae ciuca portret din profil
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe, a spus premierul Nicolae Ciucă. El a adăugat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanţă de urgenţă.

„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă, a spus Ciucă.

El a adăugat că decizia a fost luată pentru amânarea cu 9 luni a plății ratelor pentru că aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19.

El a recunoscut că cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”. A spus el.

Premierul a adăugat că detaliile tehnice „urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă, când va fi aprobată.

Coaliția de guvernare a decis luni amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”. Este una dintre măsurile care vor fi luate de Guvernul Ciucă, în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro. Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data 1 iulie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri