Ciucă: I-am cerut ministrului Câciu să reducă cheltuielile la buget. Nu se pune problema reducerii salariilor și investițiilor

Data actualizării: Data publicării:
caciu ciuca
Ministrul Finanțelor Adrian Câcu și premierul Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ședința BPN a PNL, că i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu și tuturor ordonatilor de credite „să regândească reducerea cheltuielilor” din bugetul statului, având în vedere că există un deficit, dar președintele liberalilor a dat asigurări că nu vor fi tăiate fondurile pentru salarii sau investiții. 

„Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că există un deficit și deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru și întregului Cabinet, tuturor ordonatorilor de credit, să analizeze și să regândească reducerea cheltuielilor, în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială în ceea ce privește gestionarea fondurilor. 

Nu se pune problema reducerii salariilor și investitiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe în deplină coordonare cu celelalte ministere. 

Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri și servicii la nivelul altor cheltuieli care în momentul de față la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute”, a declarat Nicolae Ciucă.

Guvernul caută soluții pentru a acoperi o gaură de 20 de miliarde de lei, susțin surse guvernamentale. Banii sunt necesari pentru a păstra ținta de deficit bugetar asumată de Executiv. Potrivit surselor citate, colectarea nu a atins planul Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi cerut miniștrilor să vină cu propriul program de reducere de cheltuieli. Printre măsurile cerute de premier se numără și înghețarea salariilor și reducerea unor indemnizații. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut miercuri ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă o restructurare în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare.

Câciu a prezentat în ședința liderilor Coaliției date din care reiese că ANAF nu a reușit să îndeplinească țintele asumate de colectare de impozite la bugetul statului, motiv pentru care ținta de deficit bugetar este în pericol să nu fie respectată.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri