Surse: Guvernul caută bani pentru a acoperi o gaură de 20 de miliarde. Ciolacu cere să fie dați afară pensionarii reangajați la stat

Data publicării:
ciuca si ciolacu vorbesc la ureche
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Guvernul caută soluții pentru a acoperi o gaură de 20 de miliarde de lei, susțin surse guvernamentale. Banii sunt necesari pentru a păstra ținta de deficit bugetar asumată de Executiv. Potrivit surselor citate, colectarea nu a atins planul Guvernului. Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi cerut miniștrilor să vină cu propriul program de reducere de cheltuieli. Printre măsurile cerute de premier se numără și înghețarea salariilor și reducerea unor indemnizații. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut miercuri ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă o restructurare în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare.

Surse guvernamentale susțin că dacă nu vor fi făcute reduceri astfel încât să fie acoperită suma de 20 de miliarde de lei, la jumătatea anului Executivul s-ar confruntă cu probleme serioase. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat marți în ședința Coaliției propunerile pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, cu mențiunea că nu se va tăia din investiții.

Printre propunerile agreate cu premierul nicolae Ciucă se numără reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea cheltuielilor cu deplasările, carburanții, echipamentele din instituții.

De asemenea, vor fi înghețate creșterile salariale până când va fi gata legea salarizării unitare. 

Guvernul vrea să reducă numărul secretarilor de stat și cel al membrilor din Consiliile de Administrație precum și o reducere a indemnizațiilor pentru ședințe ale acestora. Numărul de membri în CA-uri va fi scăzut după algoritmi negoiați între partide - de exemplu de la 11 la 7. 

Câciu a prezentat în ședința liderilor Coaliției date din care reiese că ANAF nu a reușit să îndeplinească țintele asumate de colectare de impozite la bugetul statului, motiv pentru care ținta de deficit bugetar este în pericol să nu fie respectată.

Ciolacu cere să fie dați afară pensionarii reangajați la stat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut miercuri ministerelor și celorlalte instituții ale statului să facă o restructurare în rândul angajaților care pe lângă salariu primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare. Într-un mesaj postat pe Facebook, președintele PSD cere o „curățenie generală în cheltuielile publice” și susține că e „o sfidare” ca acei „tineri pensionari” să fie reangajați la stat, de multe ori pe aceeași poziție, în timp ce alți români muncesc din greu pentru un salariu.

„Este profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un Guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice. Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate.

De exemplu, ar trebui eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar. Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă.

De asemenea, ținând cont că s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare!

Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa”, a scris liderul social-democraților.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri