Ciucă, despre reforma pensiilor speciale: „Nu ura va aduce echilibru în sistem”. Asumarea răspunderii, ultima variantă

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - CADOURI PENTRU VETERANII DE RAZBOI - 26 APR 2023
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre reforma pensiilor speciale, că este o chestiune de responsabilitate pe care şi-o asumă cu toţii, iar varianta asumării răspunderii este, din punctul său de vedere, ultima.

„Nu lăsăm moştenire nimic pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

„Altfel, aşa cum am negociat pe fiecare lege şi cum au fost trecute şi dezbătute în Parlament mi se pare varianta cea mai bună", a mai spus preşedintele PNL, întrebat dacă ia în calcul asumarea răspunderii Guvernului pe reforma pensiilor speciale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că este gata să treacă legea pensiilor prin asumarea răspunderii în Parlament, dacă aceasta nu va fi aprobată înainte ca el să ajungă prim-ministru.

„Știți părea mea în ceea ce privește pensiile speciale. Sunt și un jalon, România nu are voie să piardă vreun euro din PNRR, cu atât mai puțin să piardă bani că nu a trecut jalonul și legea cu pensiile speciale”, a spus el la o conferință de presă în județul Neamț.

„Dacă ea va trece cât timp sunt președinte al Camerei nu e nicio problemă și avem deja feedback de la Comisie pe lege, că îndeplinește jalonul prins în PNRR. Dacă nu, și avem neîndeplinit acest jalon și voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a mai spus Ciolacu.

Ciucă: Nu ura va aduce echilibru în sistem, ci deciziile tehnice concrete

Premierul a mai declarat, luni, într-un discurs susținut în cadrul Congresului Organizației de Pensionari, că reforma pensiilor speciale „se impune și asa cum ne-am asumat, o vom face”.

„Câteva cuvinte despre reformele pe care le avem de realizat în domeniul pensiilor speciale și a sistemului de pensii în general. Fără îndoială, o astfel de reformă se impune și asa cum ne-am asumat, o vom face. Vreau să subliniez și să atrag atenția asupra unui lucru foarte important: deși PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vom acționa solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistemul de pensii”, spune Ciucă.

„Soluția la această stare de fapt este să venim cu modificări legislative prin care să corectăm situația, nu ura va aduce echilibru în sistem, ci deciziile tehnice concrete. Și aici poziția noastră este una foarte clară. Noi milităm pentru aplicarea principiului contributivității. Acest principiu nu anulează pensiile mari. Dimpotrivă. Dar ideea de echitate în sistemul de pensii, din perspectiva PNL, nu ține de uniformizarea pensiilor, discurs care se mai aude, din păcate, în spațiul public, ci de așezarea lor pe merit. Acest lucru este valabil nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru întregul sistem de pensii din România”, a mai declarat premierul.

Reforma sistemului public de pensii și aducerea în linie de contributivitate a tuturor pensiilor este prevăzută ca jalon în PNRR. Proiectul de lege a fost adoptat în primă cameră de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaților - decizională.

Unul dintre amendamentele aprobate, depus de coaliţia de guvernare, spune că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii.

De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei. În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Însă Comisia Europeană a transmis că Guvernul trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri