Concurs pentru șefia DNA. În 2012, era o comisie la MJ formată din 5 persoane. Acum, este doar Tudorel Toader

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus președintelui Klaus Iohannis procurorul care să preia șefia DNA, ca urmare a revocării Laurei Codruța Kovesi. Dacă la ultima procedură de selecție, cea din 2012, candidații susțineau interviul în fața unei comisii formate din ministrul Justiției, trei procurori și un psiholog, acum interviul va fi doar cu Tudorel Toader, care ar putea fi, potrivit procedurii, „sprijinit” de secretarii de stat din cadrul MJ.

180222_DECLARATII_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

În 2012, când Daniel Morar își încheiase mandatul de procuror-șef al DNA și trebuia numit și un procuror general în locul Laurei Codruța Kovesi, Ministerul Justiției condus de Mona Pivniceru publica pe 17 septembrie „Anunțul pentru selecția procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror șef al DNA”. Trei zile mai târziu, pe 20 septembrie 2012, procedura era ușor modificată în sensul unor termene și al componenței comisiei în fața căreia candidații să susțină interviul.

Astfel, Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor stabileau:

3. În susţinerea interviului, ministrul justiţiei este sprijinit de:

a. un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

b. un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie;

c. un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii;

d. un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii.

Persoanele menţionate la lit. a) şi b) sunt selectate de ministrul justiţiei dintr-o listă de câte 5 propuneri formulate, la cererea acestuia, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii propuşi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie să aibă şi calitatea de formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

4. Interviul este condus de ministrul justiţiei. Persoanele menţionate la punctul 3 pot adresa întrebări, privind criteriile inserate în standarde, în domeniile proprii de competenţă, procurorului participant la selecţie. Ele au un rol consultativ.

5. Îndeplinirea standardelor de evaluare a interviului pentru fiecare procuror care participă la selecţie se realizează prin completarea, de către fiecare dintre persoanele menţionate la punctul 3, a unei fişe individuale de evaluare, pe baza unui punctaj stabilit înainte de începerea derulării interviurilor. Punctajul şi fişele individuale de evaluare sunt confidenţiale.

6. Centralizarea rezultatelor interviului, cuprinse în fişele individuale de evaluare se realizează de către ministrul justiţiei, punctajele astfel obţinute de către procurorii participanţi fiind utilizate, ca un reper în formularea propunerilor de numire în funcţie, pe care ministrul justiţiei le va înainta Preşedintelui României, ministrul având un drept exclusiv şi suveran în actul decizional”.

Acum, în 2018, interviul va fi susținut doar în fața ministrului Tudorel Toader, care va fi „sprijinit” de secretari de stat. 

În prezent, MJ are patru secretari de stat: Marieta Safta, Sofia Mariana Moț, Nicolae Liviu Popa și Sebastian Costea. Despre Marian Moț, presa a arătat că ar fi apropiată de baronul PSD de Olt, Paul Stănescu, iar fiul acesteia a fost ales, sub sigla PSD, primar al Municipiului Slatina.

Ce prevăd acum Standardele de organizare și desfășurare:

2. În cadrul interviului ministrul justiției este sprijinit de secretarii de stat din cadrul Ministerului Justiției.

3. Persoanele menționate la pct. 2 pot adresa întrebări procurorului participant la selecție, direct sau prin intermediul ministrului justiției, și au un rol consultativ, putând face ministrului justiției recomandări privind îndeplinirea de către participant a standardelor de evaluare a interviului.

4. Ministrul justiției formulează propunere/propunerile motivată/motivate de numire pentru funcţiile de conducere în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcția respectivă și a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului.

5. Selectarea procurorilor pentru propunerea/propunerile de numire în funcţia de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului justiției și a analizei recomandărilor efectuate de persoanele menționate la punctul 2”.

Citiţi şi: De ce a sacrificat-o Iohannis pe Kovesi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri