Crin Antonescu a avut, în SUA, o întâlnire cu Hoyt Yee

Data publicării:
crin antonescu -Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Întrevederea lui Crin Antonescu cu oficialul american vine după vizita lui Hoyt Yee la Bucureşti, în 29 aprilie, unde a avut discuţii cu liderii politici la Ambasada SUA.

„Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentruCrin Antonescu de a sublinia importanţa creşterii prezenţei militare americane în estul Europei şi în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de aliaţii din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic. În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creşterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susţine cu tărie creşterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2% din PIB. El a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susţină această majorare şi să-şi asume că pe o perioadă de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate”, se arată într-un comunicat al PNL remis Mediafax.

De asemenea, un alt subiect al discuţiilor a vizat Republica Moldova şi aderarea sa la UE, fiind necesară susţinerea ţării vecine, iar „orice presiune politică sau economică din partea Federaţiei Ruse fiind de neacceptat”.

„Aceeaşi atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât şi de SUA şi în ceea ce priveşte aspiraţiile europene şi euro-atlantice legitime ale Georgiei. Vremea sferelor de influenţă a trecut în Europa”, a susţinut C. Antonescu.

Totodată, liderul PNL a transmis oficialului american că „parteneriatul strategic dintre România şi SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenenţa la NATO şi UE”.

„Dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate în viziunea liderului liberal, predictibilitatea şi transparenţa fiind cereri legitime ale investitorilor străini. Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investiţiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic. Independenţa justiţiei şi întărirea instituţiilor care luptă cu fenomenul corupţiei sunt semne ale unei democraţii puternice şi de aceea este necesar ca politicienii să susţină existenţa unor instituţii performante, independente”, se mai arată în comunicatul citat.

Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, s-a aflat la Bucureşti, în 29 aprilie, pentru o vizită de rutină în regiune, informa Ambasada SUA.

Hoyt Yee a avut o întâlnire cu liderii partidelor politice, la care au participat Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, celelalte formaţiuni, inclusiv PSD, fiind reprezentate la nivel de vicepreşedinte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri