Crin Antonescu: Independența justiției nu se face prin critici la adresa unei sentințe

Data publicării:
antonescu ponta mediafax

Avem obligația de a gândi la nivel legislativ, cum facem ca România să fie un stat de drept dincolo de orice bătălie propagandistică, cum facem ca în România instituțiile sistemului judiciar să fie independente și să funcționeze în afara partizanatului și influențelor politice. Acest lucru nu îl facem contestând direct sau indirect o sentință sau alta, o decizie sau alta, ci îl facem așezând cât mai corect Constituția României, garanțiile pentru indepența și soliditatea sistemului indepenent judiciar, prin reforma chiar la nivel de lege, de reglare a unor instituții fundamentale începând cu Parlamentul”, a spus Crin Antonescu, președintele PNL, într-o conferință de presă.

Totodată, Crin Antonescu a precizat că în opinia sa condamnarea lui Adrian Năstase nu a fost una politică.

Întrebat dacă e de acord cu ideea ca un premier să spună că o condamnare în justiţie, definitivă, e una politică, Antonescu a răspuns: "Eu am înţeles foarte bine ce a vrut să spună domnul Ponta şi de ce domnul Ponta, cumva şi la cald, cumva şi sub o anumită emoţie care e firească oricărei făpturi umane, chiar dacă are funcţii politice, a făcut-o. Cunosc acest lucru şi, dacă vreţi, îl înţeleg".

"De aceea nu comentez acest lucru. Mi-am spus propria poziţie, dar nu am dorinţa de a comenta declaraţiile altora. Nu comentez nici declaraţiile domnului Iliescu", a adăugat Antonescu.

El a spus că nu crede că Ponta reprezintă un pericol la adresa independenţei Justiţiei pentru că a făcut o "anumită declaraţie".

Adrian Năstase a fost condamnat, pe 6 ianuarie, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian. Soția sa, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Irina Jianu a fost condamnată în același dosar la patru ani de închisoare cu executare.

Premierul Victor Ponta a declarat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, îl contrazice pe Victor Ponta, care spunea că sentinţa în cazul Adrian Năstase a fost influenţată de Traian Băsescu. Ion Iliescu nu este de acord nici cu ideea lui Adrian Năstase, care susţinea că USL nu s-a bătut suficient pentru justiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri