Cum s-a văzut de la Băile Tușnad descălecarea lui Viktor Orban în România. Tusvanyos, un Untold politico-ideologic în secuime

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
v orban ICON
Viktor Orban la Băile Tușnad. Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

O tradiție deja pentru premierul maghiar Viktor Orban, participarea la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad (Tusvanyos) reprezintă prilejul ideal pentru a le vorbi maghiarilor din România, și nu numai, despre cât de minunată e Ungaria și prim-ministrul care o conduce și cât de decadent și rău este Occidentul. Confruntat acasă cu perspectiva pierderii fondurilor europene, cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cu probleme economice serioase, Viktor Orban a venit săptămâna aceasta în România să se afișeze ca un mare lider în fața unui electorat captiv, dependent de fondurile de la Budapesta.

Tusvanyos a ajuns anul acesta la cea de a 32-a ediție. Mii de maghiari vin în fiecare an la festivalul de la Băile Tușnad unde dezbaterile politico-ideologice sunt stinse cu bere și întreținute cu muzică, gulaș și kurtos. Tabăra este organizată la inițiativa partidului premierului maghiar, FIDEZ, de Consiliul Tineretului Maghiar din România și de Fundația Pro Minoritate, condusă de membrii proeminenţi ai FIDEZ și finanțată cu bani de la Budapesta.

Anul acesta, programul a fost unul stufos (99 de pagini de dezbateri și activități) și a culminat cu discursul premierului ungar. După ce a ajuns mai repede decât în alți ani în România, ocazie cu care s-a întâlnit și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, Viktor Orban și-a petrecut timpul la o pensiune din Băile Tușnad. Pensiunea, deși cochetă, nu ar fi potrivită „pentru Donald Trump”, care „ ar avea nevoie de niște condiții de lux”, a răspuns Orban, întrebat din public când îl va aduce și pe fostul președinte american la Tușnad.

v orban 1
Oameni veniți la întâlnirea secuilor de la Băile Tușnad. Foto: Facebook / Viktor Orban

Măsuri de securitate speciale au fost asigurate de partea română, SPP, SRI, Poliția și Jandarmeria asigurându-se permanent că prim-ministrul ungar nu e în pericol. Vineri seara, după ce a lucrat din grădina pensiunii la discurs, moment afișat pe Facebook, Orban a mers pe stadionul din Sfântul Gheorghe, construit cu bani de la Budapesta, la meciul Sepsi-Craiova.

v orban la meci
Premierul Ungariei la meciul lui Sepsi. Foto: Facebook / Viktor Orban

În tot acest timp, în tabăra Tusvanyos se dezbăteau războiul, viitorul maghiarimii sau anul electoral 2024. Seara, muzica răsuna dintre brazii din vale, iar oamenii petreceau până în zori. Unii participanți au venit doar pentru muzică și voie bună, cazați în corturi sau în vilele și căsuțele dărăpănate din tabără.

v orban spectacol
Spectacol la Tusvanyos. Foto: Facebook/Tusvanyos

Încălzirea pentru discursul lui Orban a fost făcută de o suită de miniștri și consilieri de stat sau personali ai premierului maghiar, care au trasat liniile discuțiilor din tabăra Tusvanyos. Printre cei prezenți, oameni din anturajul lui Viktor Orban (consilieri și directori de cabinet), parlamentari și miniștri, dar și lideri politici maghiari din România și autorități locale din regiunea Translivaniei.

Tema centrală a dezbaterilor: „E vremea păcii”, cu trimitere la Războiul din Ucraina și pe linia discursului de la Budapesta potrivit căruia o pace ar trebui negociată imediat, în orice condiții, forțând Ucraina să se așeze la masa negocierilor eventual prin oprirea completă a sprijinului militar. Depturile minorităților din România și Ucraina a fost o altă temă intens dezbătută.

Dezbaterile au avut loc exclusiv în maghiară, fără traducere, cu excepția discursului de sâmbătă al prim-ministrului Viktor Orban. Unii dintre miniștrii de la Budapesta au evitat să discute cu presa română, acordând interviuri doar presei maghiare.

ministrul apararii ungaria
Ministrul Apărării din Ungaria, prezent la Băile Tușnad, a vorbit o jumătate de oră cu jurnaliștii maghiari, dar a refuzat contactul cu cei din România. Sursa foto: Captură video Digi24

Posibile tensiuni în timpul discursului lui Orban au fost anunțate încă de la începutul săptămânii, când două organizații ultra-naționaliste au transmis că vor merge la Băile Tușnad. „Calea Neamului” și „Frăția ortodoxă”, adică un grup de aproximativ 50 de oameni cu steaguri tricolore, au ajuns doar până aproape de intrarea în tabără. Jandarmii au oprit grupul, au format un cordon și s-au asigurat că nu vor exista incidente. Printre cântece patriotice și steaguri tricolere fluturate-n vânt, Viktor Orban a trecut cu coloana oficială fără prea multe probleme. Alte incidente nu au existat.

Liderul autocrat de la Budapesta a apăsat din nou puternic pedala naționalismului, revizionismului și populismului în cele aproape două ore de discurs. Mai multe glume de prost gust la adresa țării gazdă au stârnit hohote de râs din mulțimea care flutura câteva steaguri ale Ungariei și așa-zisului Ținut Secuiesc.

v orban steaguri
Steaguri ale Ungariei și Ținutului Secuiesc. Foto: Facebook / Viktor Orban

În stânga lui Orban, Laszlo Tokes a înfierat din nou, în stilul caracteristic, lipsa autonomiei maghiare în Transilvania, un discurs menit să radicalizeze secuii care încă mai cred că exemplul lui Putin de a redesena granițe după bunul plac s-ar putea regăsi vreodată în Ardealul românesc.

orban tokes
Viktor Orban alături de Laszlo Tokes. Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

„Omul” Orban le-a mai transmis maghiarilor că „este bine” întrebat „din public” cum se descurcă după 17 ani la putere. Prim-ministrul Ungariei le-a mai spus că destinul lui este să înțeleagă ce se întâmplă și să explice oamenilor ce trebuie făcut.

De la Băile Tușnad, Orban a încercat să-i convingă pe maghiari cum în Ungaria curge lapte și miere, iar cei care-i reproșează ca o pâine costă 1.000 de forinți sunt spălați pe creier de „dinozaurii” din Opoziție. Nu puteau lipsi din discursul său cele două frici cu care înfierează Occidentul: mulțimile de LGBTQ-iști și migranți care vin să se amestece cu rasa pură maghiară (potrivit discursului de anul trecut) și de care doar el îi poate apăra pe unguri.

Viktor Orban nu și-a dezamăgit fanii din România și a atacat Uniunea Europeană, a vorbit despre decăderea Statelor Unite (sigur, până la realegerea lui Donald Trump) și a lăudat China și Rusia care s-a descurcat sancțiunilor occidentale și a găsit piețe noi care o vor ajuta să producă bani cu care să finanțe un război pe care Orban îl vrea încheiat cât mai repede: „E vremea păcii”.

Seara, liderul de la Budapesta a participat la un concert și le-a promis maghiarilor din România că se întoarce la anul. Pe drumul de plecare s-a întâlnit și cu un urs, imagine de care s-ar putea folosi președintele Consiliului Județean Harghita pentru a cere vehement împușcarea urșilor din zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri