Gabriel Zetea, despre comasarea alegerilor: Este o propunere pe care colegii de la PNL vor să o aibă. PSD nu doreşte în mod special

Data publicării:
BUCURESTI - CEXN - PALATUL PARLAMENTULUI
Gabriel Zetea, deputat PSD. Inquam Photos / George Calin

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat, miercuri, despre comasarea alegerilor, că este o propunere pe care colegii de la PNL îşi doresc să o aibă, dar PSD nu doreşte în mod special. El a menţionat că în situația în care o astfel de idee ar fi susţinută de mai multe partide, atunci aceasta poate să meargă înainte. Potrivit deputatului, PSD vrea în primul rând respectarea calendarului electoral, aşa cum a fost stabilit sau aşa cum este în acest moment, dar nu exclude a priori orice discuţie despre comasarea alegerilor, atâta vreme cât există argumente solide, transmite news.ro.

​Argumentul financiar pentru comasarea alegerilor din 2024 este valid din punctul de vedere al bugetului, dar nu este un argument valid atunci când vorbim despre democraţie, a declarat la RFI vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea.

El precizează însă că "dacă această propunere a PNL ar fi susţinută de mai multe partide, atunci putem să mergem înainte cu o astfel de modificare".

Gabriel Zetea mai spune despre comasarea alegerilor că "din curtoazie, sigur că trebuie să avem astfel de discuţii”.

"Este o propunere pe care colegii din coaliţie, membrii PNL îşi doresc să o aibă, aceea de a comasa anumite tipuri de alegeri. PSD nu doreşte în mod special. Noi dorim în primul rând respectarea calendarului electoral, aşa cum a fost el stabilit sau aşa cum este în acest moment, dar nu excludem a priori orice discuţie despre comasarea alegerilor, atâta vreme cât există argumente solide. Unul dintre argumentele aduse de către colegii din PNL este cel al eficientizării cheltuirii banului public, adică se reduc nişte cheltuieli, în momentul în care două tipuri de alegeri ar fi suprapuse", a afirmat social-democratul.

"Este un argument valid din punct de vedere al bugetului, dar nu un argument valid atunci când vorbim despre democraţie. Democraţia se întreţine evident cu bani, democraţia este scumpă, aşa cum este peste tot în lume. Dacă argumentul banilor ar fi singurul care ar trebui luat în considerare, Doamne fereşte, atunci am ajunge să nu mai facem alegeri, pentru că ele costă foarte mult", a explicat el.

Întrebat dacă asta înseamnă că argumentele PNL nu au convins PSD-ul să accepte comasarea alegerilor, social-democratul a răspuns: "Nu doar acestea. Noi spunem în felul următor: este extrem de delicat ca partidele aflate la putere, la un moment dat în timp, să modifice legea electorală, calendarul electoral, doar pentru a-şi crea un anumit tip de avantaj electoral, pentru că roata e rotundă în viaţă, se întoarce şi, în momentul în care încalci acest principiu, s-ar putea ca atunci când eşti tu în Opoziţie să ţi se întâmple la fel. Dar dacă această propunere a PNL ar fi susţinută de mai multe partide, de exemplu, din Parlamentul României, în afară de PSD şi PNL, atunci da, înseamnă că există voinţă politică, putem să mergem înainte cu o astfel de modificare, pentru că ea nu ar afecta în mod special democraţia (...). E normal să fie o consultare mai largă".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, în ceea ce privește comasarea alegerilor, că oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, alegeri desfăşurate civilizat, costuri mai mici şi, nu în ultimul rând, "o economisire a banului public".

"Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil", a afirmat Stroe.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri