Gorghiu acuză Opoziția de ipocrizie în scandalul pensiilor speciale: „Nu poţi să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice articol”

Data publicării:
Ministrul Justitiei Alina Gorghiu
Ministrul Justitiei Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Plenul Senatului a amendat, la reexaminare, doar articolele din legea pensiilor speciale referitoare la pensiile magistraţilor pentru că doar acelea au fost criticate de Curtea Constituţională, a afirmat, miercuri, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, Opoziția a făcut un spectacol reluând aceleași teme, într-un mod ipocrit. „Nu poţi să te apuci să rescrii legea”, a adăugat Gorghiu.

„Atât Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cât şi colegii din comisii au încercat să respecte atât angajamentul din PNRR, cât şi decizia CCR. Astăzi, în plen, am văzut un spectacol care poate să aibă legătură cu ideea de Opoziţie, dar nu cu ideea de regulament şi cu legislaţia din România. Au fost reluate aceleaşi teme pe care colegii din Opoziţie le-au tot spus în spaţiul public, însă, la fel de bine, pot să remarc, că au făcut-o în mod ipocrit. Atunci când ai o decizie a CCR pe o anumită sesizare, în Parlament poţi să operezi modificări exclusiv în acel cadru, nu poţi să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice fel de articol. Noi putem să legiferăm, să venim cu îmbunătăţiri exclusiv pe textele pe care Curtea Constituţională le-a criticat. Azi, în plenul Senatului, s-a vorbit de toate categoriile care sunt reglementate prin legea pensiilor speciale. Precizez, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale anumite prevederi care reglementează pensiile magistraţilor”, a explicat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că trebuie pusă în aplicare o decizie a CCR, pentru ca suma de aproape un miliard şi jumătate de euro din PNRR aferentă următoarei cereri de plată să nu fie prejudiciată de întârzierea acestui jalon.

„Comisia Europeană a dat un acord pe aceste prevederi. Să nu credeţi că nu se face un dialog constant cu Comisia. Pe absolut orice prevederi pe care Guvernul le are în vedere se face un schimb de informaţii, un schimb de email-uri, au loc negocieri faţă în faţă la Bruxelles ş.a.m.d. Nimeni nu se apucă să opereze modificări legislative pe jaloane PNRR fără să ai un agreement cu Comisia”, a adăugat Alina Gorghiu.

Senatul a adoptat, marţi, în urma reexaminării, legea pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.

Au fost înregistrate 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere.

Proiectul va fi reexaminat şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri