Guvernul încearcă din nou să convingă Austria să nu voteze împotriva României în Spațiul Schengen

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Sign Schengen
Aderarea României la spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Foto: Profimedia Images

Guvernul de la București face un ultim efort pentru a-i convinge pe oficialii austrieci să susțină aderarea României la Schengen, care se va decide la Bruxelles, în această săptămână, între 7 și 9 decembrie. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plecat, luni dimineață, într-o nouă vizită la Viena, unde se întâlnește cu ministrul de Interne al Austriei, Gerhart Karner, cel care a făcut în ultimele săptămâni mai multe declarații împotriva acceptării României în Spațiul Schengen. 

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că ministrul Bode încearcă să îl convingă pe omologul său că problema imigrației pe care o clamează Austria nu implică România. 

Oficialii de la București au făcut demersuri susținute pe lângă cei de la Viena pentru ca aceștia să nu se mai opună integrării României în Spațiul Schengen. Și Președintele României, Klaus Iohannis, a avut în acest weekend un tete a tete cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în contextul Summitului PPE de la Atena. 

De altfel, potrivit informațiilor digi24.ro, și ceilalți lideri europeni care fac parte din PPE au încercat să-i convingă pe austrieci să nu se mai opună primirii României în Schengen. 

Dosarul României este inclus pe ordinea de zi a Consiliului JAI (al miniștrilor de Interne), care va avea loc la Bruxelles, miercuri și joi. Surse guvernamentale susțin că, în acest moment, doar Austria se mai opune României, în condițiile în care s-au făcut eforturi diplomatice și de lobby considerabile pentru a elimina și opoziția Olandei și a Suediei. 

„Va fi strict o decizie politică, pentru că, din punct de vedere tehnic, România îndeplinește toate condițiile de aderare”, au explicat sursele citate. 

Comisia Europeană a anunțat, din nou, luni, că România trebuie să se alăture statelor Schengen. 

Comisia Europeană se așteaptă ca joi, pe 8 decembrie, toți cei 27 de membri ai Spațiului Schengen să spună "da" aderărării la zona liberă a României, Bulgariei și Croației.

Îndeplinesc ''în totalitate toate cerinţele'' a spus luni comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, iar vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas a spus că este greșită ideea că extinderea presupune mai puţine controale, acesta fiind argumentul statelor care s-au opus aderării celor trei țări la Schengen. 

Croația ar trebui primită în Schengen, dar România și Bulgaria nu încă, a declarat sâmbătă, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Austria a rămas singura țară care se opune în acest moment admiterii României în spațiul comun european, după ce Olanda și Suedia au renunțat la obiecții. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri