Guvernul trebuie să corecteze OUG de implementare a PNRR pe care a adoptat-o vineri

Data publicării:
sedinta de guvern nicolae ciuca
Şedinţă a guvernului Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / George Călin

Executivul s-a întâlnit luni dimineața în ședință pentru a „revalida” ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceasta după ce vineri a fost adoptată OUG în acest sens. Guvernul spune că face acest lucru „pentru a pune forma finală în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat vineri că a fost aprobată în Guvern Ordonanţa de Urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adoptarea documentului permite, practic, începerea implementării PNRR.

Însă Executivul a revenit cu precizări, spunând că „Ordonanța de Urgență privind stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare si Reziliență necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Reziliență va fi revalidată astăzi de membrii Guvernului pentru a pune forma finală în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ în privința unor norme de tehnică legislativă”.

Ședința de Guvern are loc de la ora 10:00. 

Dan Vîlceanu anunța vineri că România va primi în scurt timp și restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro prin PNRR. Din această sumă, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro reprezintă împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Prima tranșă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Pentru anul viitor, este prevăzută o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri