Unde ar putea merge primii bani din PNRR? Ordonanța de urgență a fost aprobată în Guvern

Data publicării:
dan vilceanu si dan carbunaru intr-un briefing la guvern
Ministrul fondurilor europene, Dan Vîlceanu (stânga), anunță că a fost aprobată ordonanța pentru fondurile din PNRR Foto: gov.ro

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat vineri că a fost aprobată în Guvern Ordonanţa de Urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adoptarea documentului permite, practic, începerea implementării PNRR. România va primi în scurt timp și restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, după ce vineri dimineaţa a fost semnat acordul în acest sens, a mai spus Dan Vîlceanu.

Ca un element de noutate, anumite investiţii vor putea fi efectuate prin agenţiile de dezvoltare regională, a precizat Dan Vîlceanu.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro prin PNRR. Din această sumă, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro reprezintă împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Prima tranșă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Pentru anul viitor, este prevăzută o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program. 

ANAF și A3 ar putea fi primii beneficiari

Ministrul Dan Vîlceanu a spus că Ordonanţa care reglementează fluxurile financiare din cadrul PNRR era necesară pentru a cheltui banii din avans. Astfel, el a indicat și către ce programe s-ar putea îndrepta primele fonduri din PNRR: către ANF, pentru implementarea legii caselor de marcat, și către autostrada A3.

„Primele sume le putem deja atrage pentru o reformă pe care a făcut-o ANAF, legarea caselor de marcat, de exemplu. Este o investiţie pentru care putem trage deja primele sume. Acolo sunt înscrise în PNRR 150 de milioane de euro, jalonul era de 150.000 de case de marcat, din cele 600.000, deci putem trage cam 25 la sută din cele 150 de milioane de euro. Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial ordonanţa”, a declarat Dan Vîlceanu într-un briefieng de presă susținut la Guvern.

„Cred că mai putem trage nişte sume pe Autostrada A3 , nu mai ştiu valoarea facturilor, dar cred că undeva, în urmă cu o săptămână, erau deja 150 de milioane de lei facturate, dacă nu mă înşel”, a precizat Vîlceanu.

Dan Vîlceanu: Aceste fonduri nu ajung la baronii locali

Întrebat dacă există riscul ca aceste fonduri din PNRR să ajungă la baronii locali, Vîlceanu a spus : „Să ştiţi că aşa cum sunt verificate şi alte fonduri, toate instituţiile de la Autoritatea de Audit şi alte instituţii sunt implicate în verifcările din cadrul PNRR. Aceste fonduri nu ajung la baronii locali, ci la comunităţi”.

Principala sancţiune pentru nerespectarea termenelor este rezilierea contractului, a mai declarat ministrul fondurilor europene.

„Există şi un comitet interministerial, al cărui preşedinte este premierul Nicolae Ciucă, şi în care ministrul fondurilor europene este vicepreşedinte, care poate lua în discuţie măsuri, în cazul în care apar întârzieri în implementarea acestor proiecte prin PNRR”, a spus Vîlceanu. „Nu ne dorim asta, în momentul în care a fost construit PNRR, s-a bazat pe chestiuni legate de maturitatea proiectelor”, a adăugat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri