Incidente și nereguli la alegerile locale parțiale. MAI anunță bilanțul după procesul electoral desfășurat duminică în 36 de localități

Data actualizării: Data publicării:
ALEGERI cabina de vot sectie
Foto ilustrativ: Inquam Photos / Virgil Simonescu

36 de localități din România au avut duminică din nou alegeri locale, la doar 9 luni de la ultimul scrutin. Incidentele nu au lipsit în secțiile de votare. S-au dat amenzi și s-au deschis dosare penale. Peste 1.500 de angajați MAI au fost mobilizați pentru a asigura măsurile de ordine publică în zona secțiilor.

ACTUALIZARE 21:00 Secțiile de vot s-au închis, iar MAI anunță că de la începutul procesului de vot, au fost înregistrate 83 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe dintre acestea privesc fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului la vot și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

De asemenea, au fost înregistrate patru sesizări în ceea ce privește coruperea alegătorilor, patru sesizări referitoare la sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe politice, alianțe electorale sau candidați independenți, trei sesizări de turism electoral și câte o sesizare de fraudă la vot, tulburarea liniștii publice, împiedicarea liberului exercițiu de a alege sau a fi ales, violarea confidențialității votului.

Pentru ziua votului au fost mobilizați aproximativ 1.500 de angajați ai MAI.

Jumătate dintre sesizări nu s-au confirmat

Fiecare situație sesizată a fost verificată cu promptitudine de angajații MAI. 42 dintre sesizări nu s-au confirmat.

În urma verificărilor, au fost constatate 33 de contravenții și s-au aplicat amenzi în valoare de 25.200 de lei.

În alte 7 situații, se efectuează cercetări pentru săvârșirea unor posibile fapte de natură penală. Infracțiunile constatate, pentru care sunt cercetate 10 persoane, se referă la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, împiedicarea dreptului de a alege sau a fi ales și violarea confidențialității votului.

Exemple de situații gestionate:

1.În județul Bacău a fost înregistrată o sesizare despre faptul că la cele 4 secții de votare, amplasate pe raza satelor Tamași, Chetriș și Furnicari sunt persoane care, sub pretextul că iau temperatura alegătorilor, le sugerează acestora să voteze un anumit candidat. În cauză se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt.

2.În județul Dolj, în orașul Filiași, o persoană a fost surprinsă, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a făcut o poză cu telefonul mobil pe care îl avea asupra sa, buletinului de vot. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana, și sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 600 de lei.

3.Tot în județul Dolj, ca urmare a unei verificări în sistemul informatic, s-a stabilit că o persoană și-a exercitat dreptul de vot la o secție din comuna Sadova, fără a avea acest drept. În fapt, persoana respectivă s-a prezentat la secția de votare și a votat folosind un document de identitate anulat. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

4.În județul Galați, orașul Târgu Bujor, în urma unei sesizări prin SNUAU 112, o persoană a fost depistată că a fotografiat buletinul de vot. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional.

5.În județul Ilfov, la o secție de votare din satul Șindrilița, un grup de persoane au fost implicate într-un conflict, în context electoral. La fața locului s-au deplasat echipaje din polițiști care au aplanat conflictul, în urma căruia nu au rezultat persoane rănite sau distrugeri de bunuri. Față de persoanele implicate a fost luată măsura sancționării contravenționale.

6.În comuna Găneasa, județul Ilfov, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, în urma unei plângeri scrise, cu privire la promisiunea unor persoane de a oferi o sumă de bani, pentru a vota un anumit candidat.

Bani oferiți alegătorilor

ACTUALIZARE 17:30  Polițiștii din orașul Voluntari, județul Ilfov, au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce o femeie de 34 de ani ar fi oferit bani într-un magazin din apropierea unei secții de votare, informează Mediafax.

Potrivit IPJ Ilfov, polițiștii din Voluntari au fost sesizați duminică de un bărbat cu privire la faptul că la un magazin din zona secției de votare din satul Piteasca se oferă sume de bani.

Polițiștii deplsați la fața locului au identificat o femeie, în vârstă de 34 de ani, aceasta având calitatea de administrator.

Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal în care se fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.

„Pentru clarificarea mai multor aspecte au fost chemate în sprijin efective de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul de Investigații Criminale Ilfov, care au efectuat verificări specifice, context în care au fost luate măsuri legale și pe această linie”, a mai transmis IPJ Ilfov.

Zeci de cereri pentru urna mobilă într-o comună din Dolj

ACTUALIZARE 16:30 Zeci de cereri pentru urna mobilă au fost depuse într-o comună din Dolj în baza unor acte false, la alegerile locale parțiale. În documente, persoanele pentru care se solicita urna mobilă figurează ca fiind „netransportabile”. De asemenea, un bărbat a consumat alcool într-o secție din satul Căciulatu, județul Dolj. Bărbatul este membru al secției de votare, transmite Mediafax.

Potrivit IPJ Dolj, sâmbătă seara, poliţişti din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Rast au fost sesizati de doi bărbaţi de 31 şi 43 de ani, din Craiova şi de o tânără de 29 de ani din Catane, membri ai unei secții de votare din Catane cu privire la faptul că la secția de votare s-a prezentat o femeie de 33 ani, din comuna Catane, care a depus 72 de cereri pentru urna mobilă.

Cererile erau însoțite de copii ale unor documente de identitate şi adeverințele medicale eliberate de medicii de familie.

„Printre cererile respective s-ar fi aflat mai multe cereri ale unor persoane de pe raza comunei Catane, care în adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie ar figura ca netransportabile, însă s-ar putea deplasa”, au anunțat polițiștii.

Ei au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de fals intelectual şi uzul de fals.

Alcool în secția de vot

Poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Bucovăț, Dolj, au fost sesizați verbal de un candidat la funcţia de primar al comunei Terpeziţa, despre faptul că în interiorul unei secții de votare din satul Căciulatu, se află o sticlă cu băuturi alcoolice.

Din verificările efectuate de poliţişti, s-a stabilit că sticla aparţine unui bărbat 64 de ani, din Terpeziţa, personal auxiliar al secţiei de votare. Acesta a consumat o parte din băutură chiar în interiorul secției, au mai stabilit anchetatorii.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.200 lei.

Transport electoral

Polițiștii din Dolj fac verificări în trafic după ce au fost sesizați că în comuna Sadova se face transport electoral.

Potrivit IPJ Dolj, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112 de către un bărbat de 42 ani, din Craiova, cu privire la faptul că în faţa unei secţii de votare din Sadova competitorii electorali interacţionează cu alegătorii.

La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, care nu au identificat, în faţa secţiei de votare, persoanele la care apelantul făcea referire.

În faţa secţiei de votare din localitate se afla un echipaj de poliţie, căruia un bărbat de 40 de ani, din Sadova, i-a sesizat faptul că pe raza localităţii se face transport electoral.

Poliţiştii fac verificări în trafic, fiind controlate autoturismele şi legitimaţi atât șoferii, cât şi pasagerii, pentru a preveni evenimentele de acest gen.

Alianța USR PLUS-PMP de la Bragadiru, plângere penală împotriva BEJ Ilfov

Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune plângere penală împotriva BEJ Ilfov. Reprezentanții alianței USR PLUS-PMP vorbesc despre nereguli majore în organizarea alegerilor locale parțiale de la Bragadiru.

Reclamanții sunt nemulțumiți de faptul că „BEJ Ilfov a decis eliminarea delegaților acreditați ai Alianței din secțiile de votare, cu încălcarea legii”.

Reclamanții mai spun că decizia BEJ Ilfov vine în urma solicitării depuse de PNL, filiala Bragadiru, privind îndepărtarea delegaților acreditați din incinta birourilor electorale ale secțiilor de votare, după ce delegații Alianței au semnalat multiple nereguli în desfășurarea alegerilor locale parțiale din 27 iunie 2021.

Biroul Electoral Județean Ilfov a decis că delegații Alianței „Împreună pentru Bragadiru” pot participa doar la numărarea voturilor, au explicat reprezentanții USR PLUS, care mai reclamă și alte nereguli.

„Anterior, BEJ Ilfov a decis și scoaterea reprezentanților Alianței din secțiile de votare. Alianța «Împreună pentru Bragadiru» reclamă și multiple încercări de fraudare a votului, prin fotografierea buletinelor de vot, dar și prin lipirea unor pliante electorale cu sigla AUR pe parbrizele mașinilor parcate în apropierea secțiilor de votare. Delegații Alianței au sesizat Jandarmeria și Poliția, care se află la fața locului, însă această practică este continuată”, scrie în comunicatul USR PLUS.

Buletin de vot fotografiat

Polițiștii din Bragadiru au amendat, cu 1.000 de lei, un bărbat care fotografiase, buletinul de vot în secția de votare, în interiorul cabinei de vot.

“La data de 27 iunie a.c.,  polițiștii din Bragadiru s-au sesizat direct, cu privire la faptul că, la secția de votare nr. 2 din Bragadiru, o persoană a fotografiat buletinul de vot, cu telefonul mobil, în interiorul cabinei de vot.

În urma verificărilor polițiștii au identificat persoana, fiind vorba despre un bărbat, în vârstă de 53 de ani.

Aceasta a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform art. 108 litera o) din Legea 115/2015”, arată un comunicat de presă.

Un incident asemănător a avut loc în orașul Târgul Bujor din județul Galați, potrivit Mediafax. Președintele unei secții de votare a anunțat jandarmul care asigură paza cu privire la faptul că un alegător și-ar fi fotografiat buletinul de vot.

Polițiștii au stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 70 ani, din orașul Tg. Bujor, și-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în interiorul cabinei de vot. Persoana a prezentat pe telefonul mobil fotografia buletinului de vot, precizând că a dorit să aibă amintire din secția de votare. Bărbatul a fost amendat cu 600 lei.

Ceartă la secția de vot

Polițiștii din Voluntari au amendat 9 persoane care aveau discuții contradictorii lângă secția de votare din satul Șindrilița.

“În urmă cu puțin timp, polițiștii din Voluntari s-au sesizat direct cu privire la faptul că mai multe persoane au avut discuții contradictorii lângă secția de votare din satul Șindrilița.

La fața locului s-au deplasat polițiști din Voluntari, efective SAS și o echipă canină pentru efectuarea de activități din competentă.

În urma verificărilor au fost identificate 9 persoane cu vârste cuprinse între 25-40 de ani, acestea fiind sancționate contravențional conform Legii 61/1991 cu amenzi în valoare totală de 9.000 lei”, conform unui comunicat al Poliției.

Un alt incident a avut loc în județul Dolj. Poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Bucovăţ au fost sesizați prin apel 112 de un bărbat de 38 de ani, din Craiova, despre faptul că în fața unei secții de votare din comuna Terpeziţa, sat Lazu, se află persoane care ar putea influenţa procesul de votare.

Informația nu a fost confirmată de polițiștii care au mers la fața locului, iar reclamantul a fost amendat.

„Poliţiştii prezenţi la faţa locului nu au identificat grupuri de persoane, stabilind faptul că în apropierea secţiei de votare se aflau doar persoane care locuiau în vecinătatea secţiei, care nu au legătură cu procesul de votare și nu influențau în niciun fel procesul electoral. Totodată, apelantul a fost contactat telefonic de poliţişti, precizând că a efectuat apelul în scop preventiv. Bărbatul în cauză a fost sancţionat contravenţional conform OUG 34/2008”, a anunțat IPJ Dolj.

Citește și: Alegeri locale la Deveselu, unde oamenii l-au votat pe primarul mort de COVID. Candidează și fiul, și vărul fostului edil

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate