Exclusiv Instituțiile statului fac coadă la magazinul creatoarei de modă care produce rochiile pentru Carmen Iohannis

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
iohannis-andrea-tincu
Andrea Tincu susține că rochiile Primei Doamne sunt returnate după ce sunt purtate. Sursa foto: facebook Andrea Tincu & SEAP

Curtea Constituțională, Senatul României, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Secretariatul General al Guvernului au cumpărat în ultimii ani eșarfe și cravate din mătase în valoare de peste 23.000 euro de la Andrea Tincu, creatoare de modă din Iași. 

Andrea Tincu este furnizorul de ținute al Primei Doamne, Carmen Iohannis, încă din anul 2015. Practic, în multe dintre aparițiile publice ale soției președintelui român din ultimii opt ani se pot vedea rochii, eșarfe sau deux-piece realizate de Andrea Tincu.

Fotografii cu aceste ținute îmbrăcate de Carmen Iohannis pot fi văzute pe paginile de Instagram și Facebook ale autoarei. Iar afacerea ei pare să meargă tot mai bine din momentul în care a început să o îmbrace pe Prima Doamnă. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în anul 2015, când a început colaborarea ei cu Carmen Iohannis, firma AndreaTincu SRL avea o cifră de afaceri de puțin peste 160.000 lei și un profit de puțin peste 1000 lei.

Astăzi, la peste opt ani distanță, firma este deja destul de profitabilă. Cifra de afaceri a sărit de 1 milion de lei, iar profitul - 225.000 lei.

Rochiile Primei Doamne nu sunt cumpărate, ci sunt doar purtate și apoi înapoiate - ne spune Andrea Tincu. Dar vestea colaborării s-a dus repede. Iar instituțiile statului român și-au făcut mai nou un obicei din a achiziționa, cu ocazia diverselor sărbători, produse de la magazinul ei. 

Din Serviciul Electronic de Achiziții Publice aflăm că în ultimii doi ani, spre exemplu, mai multe instituții importante ale statului au achiziționat produse oferite de Andrea Tincu.

Ministerul Afacerilor Externe a cumpărat pe 5 decembrie 2023 nu mai puțin de 24 de eșarfe din mătase, dar și 36 de cravate bărbătești, tot din mătase, ambele design original Andrea Tincu. Valoarea totală a contractului MAE cu Andrea Tincu: 14.923 lei (3000 euro). 

Cancelaria Prim-Ministrului a achiziționat și ea, înainte de Crăciun, 9 eșarfe și 9 cravate din mătase, ambele în valoare de 786 euro. 

Cel mai mare contract a venit din partea Curții Constituționale, care a cumpărat în 2023 100 eșarfe din mătase pentru femei, 50 de eșarfe din mătase pentru bărbați și 50 de cravate din mătase pentru bărbați. Valoarea totală a contractului: 9950 euro. 

Senatul României a cumpărat în mai multe rânduri eșarfe de la Andrea Tincu: 20 de eșarfe în august 2022, 50 de eșarfe premium din mătase în februarie 2023, 45 de cravate din mătase jacqard (15 dintre ele fiind model “Marcel”) în iunie 2023. 

Și Secretariatul General al Guvernului a achiziționat 6 eșarfe și 6 șaluri în valoare de circa 1200 euro. 

Ministerul Justiției a cumpărat la finalul anului trecut 9 eșarfe din mătase, valoarea contractului fiind de 680 euro. 

Andrea Tincu: Unele persoane fizice au dorit să cumpere chiar ținutele purtate de Prima Doamnă

De mai bine de opt ani, prima doamnă a României poartă la momente festive sau în deplasări externe foarte multe ținute realizate de o creatoare de modă din România, Andrea Tincu, din Iași.

Nu este o relație contractuală, ne asigură doamna Tincu. “Este mult spus furnizor oficial, pentru că dacă aș fi furnizor oficial, ar trebui semnate acte - ceea ce nu s-a pus problema”, ne-a declarat Andrea Tincu.

Ce se întâmplă cu rochiile după ce acestea sunt purtate de Carmen Iohannis? Ne spune Andrea Tincu: “Ținutele sunt înapoiate. Unele dintre ele au ajuns la licitații, altele au fost cumpărate de alte persoane fizice care și-au manifestat dorința de a cumpăra chiar ținutele purtate de către Prima Doamnă”.

Întrebată despre când și cum a început să creeze ținutele Primei Doamne, Andreea Tincu ne-a povestit că a trimis portofoliul ei și un CV pe adresa Administrației Prezidențiale. “Prima colaborare a început în anul 2015, când i-am făcut două ținute pentru o vizită oficială în Austria: o rochie roșie din mătase și un deux-piece vernil. Eu din start am contactat Administrația Prezidențială, mi-am trimis CV-ul și portofoliul, și mi-am oferit creațiile pentru a fi purtate și a duce mai departe, peste hotare, mesajul designului românesc”.

Creatoarea de modă spune că relația ei profesională este doar cu Prima Doamnă și că nu l-a îmbrăcat niciodată pe președinte. 

Captură de ecran 2024-01-08 115815
Captură de ecran 2024-01-08 115815

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri