Iohannis a primit la Cotroceni delegația conducerii American Jewish Joint Distribution Committee

Data publicării:
iohannis la discutii cu o delegatie a American Jewish Joint Distribution Committee
Iohannis a primit la Cotroceni delegația conducerii American Jewish Joint Distribution Committee. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a primit, marți, la Palatul Cotroceni, delegația conducerii American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), alcătuită din Președintele JDC, Annie Laurie Sandler, Președintele executiv al JDC, Ariel Zwang, și directorul JDC pentru România, Sharli Israel Sabag, cu prilejul participării acestora la manifestările de comemorare a victimelor Holocaustului. La întrevedere au mai participat și Președintele Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic (FCER-CM), Silviu Vexler, și vicepreședintele FCER-CM, Ovidiu Bănescu.

Președintele Klaus Iohannis a evocat prezența îndelungată, productivă și foarte benefică a American Jewish Joint Distribution Committee în țara noastră, felicitând conducerea JDC pentru sprijinirea constantă a Comunităților evreiești din România, precum și pentru implicarea în dezvoltarea programelor de asistență socială și medicală, în îmbunătățirea desfășurării vieții religioase și prezervarea patrimoniului sacru evreiesc, și în implementarea numeroaselor programe educaționale și culturale.

Totodată, președintele României a apreciat colaborarea dintre Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic și American Jewish Joint Distribution Committee în domenii de relevanță pentru societatea românească în ansamblu, cu precădere în plan social-educațional și umanitar.

În contextul recentei comemorări a victimelor Holocaustului din România, Klaus Iohannis a reiterat prioritatea pe care statul român o acordă cultivării memoriei tragediei Holocaustului, veghind la condamnarea fără ezitare a actelor extremiste, antisemite și xenofobe și, în mod esențial, la cultivarea unui climat de pace socială prin cunoaștere reciprocă, pluralism, responsabilitate civică și dialog constructiv. De asemenea, președintele a reamintit condamnarea de către țara noastră, încă din primul moment, a recentelor atentate teroriste comise împotriva Statului Israel, subliniind totodată importanța acordării de asistență și protecție umanitară adecvate populației civile din Gaza greu încercate.

Membrii conducerii American Jewish Joint Distribution Committee i-au mulțumit lui Klaus Iohannis pentru climatul de stabilitate și cooperare în care minoritatea evreiască, alături de toate minoritățile oficial recunoscute în țara noastră, își desfășoară activitatea, contribuind la conviețuirea interetnică armonioasă, la dialogul viu dintre culturi și la transmiterea valorilor comune.

De asemenea, au reliefat contribuția American Jewish Joint Distribution Committee la asistența umanitară a victimelor agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și colaborarea excelentă cu autoritățile române în această activitate.

Klaus Iohannis a subliniat susținerea multidimensională pe care România o acordă Ucrainei și cetățenilor ei, ca expresie a solidarității și a respectului și apărării drepturilor fundamentale ale omului.

Președintele României a mulțumit conducerii JDC și conducerii FCER-CM pentru cooperarea constantă și pentru contribuția acestora la realizarea proiectelor importante atât pentru Comunitatea evreiască din țară, cât și pentru întreaga societate românească.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri