Iohannis, despre o funcție la vârful UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din est. În 2019 s-a greșit

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis in parlamentul european
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că s-a greșit în 2019 când nicio persoană din estul Europei nu a ocupat niciuna din pozițiile relevante la nivelul UE.. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că s-a greșit în 2019 când nicio persoană din estul Europei nu a ocupat niciuna din pozițiile relevante la nivelul UE. "E o eroare. Sper ca de data asta să nu se mai producă", a spus el.

"Nu e momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții. Dar, am o opinie foarte clară: după părerea mea ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est.

Cred că în 2019 s-a greșit, atunci toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente - nu asta e discuția -, din vechea Europă, și e unul din motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin ... lăsați deoparte.

E o eroare. Sper ca de data asta această eroare să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional.

E bine să avem persoane din est, nord, sud, aceste chestiuni nu trebuie neglijate fiindcă ar adânci niște falii care preferăm să fie închise", a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă intenționează să își continue carieră într-o funcție la nivelul Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a fost vehiculat intens în ultimele săptămâni ca posibil succesor al lui Charles Michel la șefia Consiliului European, în condițiile în care cutuma europeană era ca cel mai vechi șef de stat sau guvern din Consiliu să-i succeadă celui care pleacă.

Potrivit Bloomberg, Iohannis se afla pe o listă restrânsă de foști lideri UE, printre care Mario Draghi, fostul premier al Italiei și Xavier Bettel, fostul premier din Luxemburg, ale căror nume au fost vehiculate ca posibili candidați pentru această funcție, care este una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană.

Totuși, în urma retragerii lui Michel de la europarlamentare și a rămânerii acestuia la post până la finalul mandatului, discuția succesorului lui Michel se va discuta la termen, în perioada în care se fac negocierile politice pentru noii lideri la Comisie și Consiliu, el mai probabil în luna noiembrie a acestui an.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri