Iohannis, la Summitul găzduit de SUA: România este un cap de pod al democrației în regiunea noastră

Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis susține declarații de presă la Palatul Cotroceni din Bucuresti, luni 27 martie 2023.
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: George Călin/ Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis spune că România a devenit un "cap de pod al democrației" în ultimele decenii și este nevoie ca democrațiile să rămână unite, în contextul războiului din Ucraina, într-un mesaj transmis cu ocazia celei de-a doua ediții a Summitului pentru Democrație găzduit de Statele Unite ale Americii.

"România a crescut, în ultimele trei decenii, fiind în prezent un cap de pod al democrației în regiunea noastră și nu numai. Vom continua să lucrăm și să protejăm ceea ce am realizat. Nu suntem singuri. Împreună cu democrațiile din întreaga lume, trebuie să sprijinim acum lupta tuturor celor care se străduiesc din răsputeri pentru un viitor democratic, care să le permită să facă propriile alegeri", a spus președintele într-un mesaj video.

Summitul pentru Democrație a fost organizat pentru prima dată în decembrie 2021.

"Când ne-am reunit pentru primul Summit pentru Democrație, ne-am angajat să protejăm valorile în care credem pentru siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Ulterior acestui moment, în 2022, democrația a fost atacată în cel mai flagrant mod prin războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Angajamentele noastre sunt, astfel, și mai relevante astăzi. Democrațiile trebuie să rămână unite în apărarea valorilor și viziunii lor comune asupra lumii. Ne-am dovedit deja forța prin sprijinul acordat împreună Ucrainei, dar și prin creșterea capacității noastre de a rezista amenințărilor tot mai mari. Am arătat că democrațiile noastre sunt durabile și reziliente și așa trebuie să rămână. Acest fapt se traduce, de asemenea, prin continuarea muncii noastre acasă în domenii care rămân esențiale pentru consolidarea democrațiilor noastre", a trasmis Klaus Iohannis.

Președintele a prezentat și câteva dintre eforturile făcute de România în ultimii doi ani pentru consolidarea principiilor democratice.

"Eforturile României de combatere a extremismului au fost integrate într-o Strategie Națională cu accent pe prevenție, educație, evaluarea amenințărilor și colectarea de date relevante privind infracțiunile motivate de ură. România coordonează, împreună cu Suedia, o cohortă privind egalitatea de gen ca o condiție prealabilă pentru democrație. Rezultatele sale vor stimula inițiativele viitoare. De asemenea, luptăm deja de mulți ani cu hotărâre împotriva traficului de persoane. Mecanismul național de identificare și referire a victimelor a fost revizuit anul trecut", a spus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre ajutorul acordat Ucrainei.

"Am luat măsuri suplimentare pentru a proteja un număr de peste 3,6 milioane de refugiați din Ucraina care au intrat în România. O problemă sensibilă vizează protecția copiilor și de aceea înregistrarea tuturor copiilor din Ucraina, cu sprijinul UNICEF, include un control al traficului de copii", a spus Iohannis.

120 de țări participă până pe 30 martie la discuțiile de la Summitul pentru Democrație.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri