Iohannis le-a trimis șefilor camerelor parlamentare scrisoarea privind retragerea lui Eduard Hellvig din funcția de director SRI

Data publicării:
Klaus Iohannis semnează
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a trimis, marți, o scrisoare destinată președinților Senatului, Nicolae Ciucă, și Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, prin care le propune să ia act de retragerea lui Eduard Hellvig din funcția de director SRI. 

„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 4 iulie 2023, o scrisoare Președintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, și Președintelui Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, referitoare la retragerea din funcția de director al Serviciului Român de Informații a domnului Eduard Raul Hellvig. 

Vă prezentăm în continuare textul scrisorii: 

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, Președintele Senatului 

Domnului Alfred-Robert SIMONIS, Președintele interimar al Camerei Deputaților  

Domnule Președinte al Senatului, 

Domnule Președinte al Camerei Deputaților, 

În temeiul prevederilor art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, republicată, și ale art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările și completările ulterioare 

VĂ PROPUN 

Să luați act de retragerea din funcția de director al Serviciului Român de Informații a domnului Eduard Raul Hellvig și să declarați vacantă această funcție, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens. 

Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii, 

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI 

KLAUS-WERNER IOHANNIS”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Eduard Hellvig a anunțat, luni, că își încheie, după 8 ani, mandatul de director al SRI. El a fost numit în funcție în 3 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis. „Este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat. E un gest de sănătate democratică”, a declarat Hellvig. Potrivit legii de funcționare, după plecare din funcție a directorului SRI, atribuțiile acestuia vor fi preluate de prim-adjunctul său, generalul Răzvan Ionescu.

Iohannis l-a decorat pe Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Comandor”. Șeful statului spune că mandatul său „a marcat restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției pe care a condus-o”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri