Cine este Răzvan Ionescu, generalul care va asigura conducerea interimară a Serviciului Român de Informații

Data actualizării: Data publicării:
Noul șef interimar al SRI, RAZVAN IONESCU
Potrivit SRI, generalul Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul unităţilor centrale, cât şi teritoriale, "unde a avut succese operaţionale de anvergură".

Funcția lui Eduard Hellvig va fi ocupată interimar de prim-adjunctul SRI, generalul Răzvan Ionescu, cu o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. Înainte de a fi prim-adjunct al șefului SRI, acesta a condus o unitate centrală pentru combaterea amenințărilor transfrontaliere.

În vârstă de 47 de ani, Răzvan Ionescu este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. Acesta a urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA și a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

Potrivit SRI, generalul Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul unităţilor centrale, cât şi teritoriale, "unde a avut succese operaţionale de anvergură", în parteneriat cu servicii de intelligence din spaţiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaţionale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaţionale, migraţie şi terorism.

Acesta a fost încadrat în Serviciu cu gradul de locotenent, absolvind cursurile de inițiere ca șef de promoție și a fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Înainte de a fi numit în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere, colaborând excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Potrivit declarației de avere, Răzvan Ionescu a câștigat în 2022, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, un salariu de 203.534 lei, căruia se adaugă un venit de 19.615 lei, potrivit legii personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. Soția sa, Elena Cristina Ionescu, angajată la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a câștigat anul trecut 213.356 lei.

Eduard Hellvig a anunțat, luni, că își încheie, după 8 ani, mandatul de director al SRI. El a fost numit în funcție în 3 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis. "Este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat. E un gest de sănătate democratică", a declarat Hellvig. Potrivit legii de funcționare, după plecare din funcție a directorului SRI, atribuțiile acestuia vor fi preluate de prim-adjunctul său, generalul Răzvan Ionescu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri