Klaus Iohannis: România oferă electricitate Moldovei, dar o parte semnificativă merge prin Ucraina. E nevoie de interconectări directe

Data publicării:
profimedia-0736127929
Alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova a fost întreruptă miercuri. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă susținută în cadrul vizitei din Lituania, că România ajută Republica Moldova cu aprovizionarea de energie, însă interconectările dintre România și Moldova sunt „total insuficiente”.

„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri”, a declarat președintele. 

Iohannis a precizat că este nevoie de interconectări directe între România și Republica Moldova. 

„Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe.
Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a mai declarat președintele. 

Precizările lui Klaus Iohannis vin în contextul în care alimentarea cu energie a Republicii Moldova a devenit o problemă crucială după bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Pe parcursul zilei de miercuri, forţele armate ale Rusiei au atacat din nou masiv sistemul energetic ucrainean cu 67 de rachete de croazieră şi 10 drone şi, chiar dacă forţele aeriene ucrainene au reuşit să doboare 51 de rachete şi 5 drone dintre acestea, impactul celorlalte arme a lăsat Ucraina pe întuneric, cu pene de curent generalizate care au afectat şi ţara vecină Republica Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori.

După atacurile ruse din Ucraina, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga Republică Moldova, inclusiv în capitala Chişinău, pentru a doua oară din 15 noiembrie, când Rusia a lansat cel mai mare atac împotriva reţelei electrice ucrainene de la începerea invaziei.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe Facebook că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”. „Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric şi frig, care ucide intenţionat oameni, din simpla dorinţă de a ţine alte popoare în sărăcie şi umilinţă. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a adăugat Maia Sandu. La rândul său, ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgenţă a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a-i exprima protestul energic al Republicii Moldova în legătură cu bombardarea infrastructurii civile ucrainene.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri