Laszlo Tokes ar putea pierde „Steaua României”. Corina Crețu a cerut retragerea distincției

Data publicării:
tokes laszlo - mfax-7

Laszlo Tokes / Foto: Mediafax

Solicitarea recentă a europarlamentarului român Laszlo Tokes către premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezintă escaladarea unei serii întregi de acţiuni şi declaraţii anti-naţionale din partea sa, care au promovat în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice. Am speranţa că împărtăşiţi, fiecare dintre dumneavoastră, principiile Constituţiei României şi ale luptei împotriva extremismului. De aceea, am încredere că veţi fi receptivi la această solicitare şi că veţi da un semnal cu privire la nevoia respectării fundamentelor morale ale statului şi poporului român”, se arată în mesajul Corinei Crețu către membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”.   

Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea de retragere a decoraţiei europarlamentarului LaszloTokes.

Administraţia Prezidenţială anunţase, anterior, că preşedintele Traian Băsescu nu poate retrage decoraţia „Steaua României” decât la cererea unui alt cavaler al acestui ordin sau dacă cel decorat a primit o condamnare definitivă.

Laszlo Tokes a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu, în decembrie 2009, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Potrivit Mediafax, conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.  

Precedente în retragerea decorațiilor

Au existat două situații în care președintele Traian Băsescu a retras decorațiile acordate unor politicieni români.

În 9 mai, șeful statului a semnat decretul de retragere a unei decorații, Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, lui Cătălin Voicu.

Președintele motiva că hotărârea a venit ca urmare a deciziei de condamnare date de Înalta Curte de Casație și Justiție din 22 aprilie.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 9 mai a.c., decretul prin care se retrage Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Cătălin Voicu, având în vedere Decizia Penală nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României”, se arăta în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Există un alt precedent, care îl vizează pe Corneliu Vadim Tudor.

În 24 mai 2007, preşedintele Traian Băsescu a semnat, după îndeplinirea procedurilor legale, Decretul privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, senatorului Tudor Corneliu Vadim, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele României la data acordării decorației lui Corneliu Vadim Tudor era Ion Iliescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri