Legi promulgate de președinții Camerelor. Premierul spune că s-a informat de la Bogdan Olteanu

Data publicării:
Ponta victor-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-9

Aflat, vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta a fost întrebat de reporterul Digi24 la ce legi se referă.

Președintele de atunci, dl. (Bogdan) Olteanu, a zis că a fost un precedent, însă nu cred că va fi nevoie de așa ceva”, a răspuns șeful Executivului. „Cred că Traian Băsescu va respectat articolul 77 – sper să nu greșesc - din Constituție, care îl obligă în 10 zile să promulge legea referendumului. E o lege contestată de două ori, Curtea s-a pronunțat definitiv, irevocabil, președintele are zece zile sa promulge legea, nu cred că va încălca Constituția”, a adăugat premierul.

Victor Ponta a declarat, joi seară, că Legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%, va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza să promulge această lege. Actul de promulgare va fi semnat de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a susținut Victor Ponta.

„Astăzi este 14 noiembrie, deci, în mod normal, în maxim 10 zile, chiar dacă abuzează din nou preşedintele şi o ţine 10 zile, ar fi 24. Dacă nu o promulgă, au voie să o promulge cei doi preşedinţi ai Camerelor. De altfel, s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că preşedintele şi-a mai încălcat obligaţia. S-a întâmplat în 2007, 2008, ca preşedintele să refuze să îşi exercite atribuţiile şi, atunci, cei doi preşedinţi publică în Monitorul Oficial cu semnătura lor. Există precedente în acest sens, tot cu Traian Băsescu, care refuză practic să respecte decizia Curţii Constituţionale. E 24, deci asta înseamnă că la anul, pe 24, putem să facem referendum. E foarte strâns calendarul, dar putem să o facem”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Conform Constituției, legile sunt promulgate de președinte. Nu există o astfel de prevedere legată de președinții celor două camere ale Parlamentului.

Președintele Senatului în perioada 2007-2008, la care se referă premierul Victor Ponta, a fost Nicolae Văcăroiu. Acesta a promulgat mai multe legi în mai 2007, în perioada în care a fost președinte interimar, după prima suspendare a lui Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri