Liderii partidelor discută cu Iohannis pe tema legilor justiţiei. Anunțul președintelui

Data actualizării: Data publicării:
18102415_INQUAM_Photos octav ganea consultari cotroceni iohannis psd

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, întâlnirile fiind programate începând cu ora 15:00.

iohannis dragnea cap plecat ochi inchisi tariceanu 180129_INVESTIRE_FINAL_006_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 17.40. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că cea mai bună procedură pentru transpunerea Directivei europene privind prezumția de nevinovăție în legislația națională ar fi procedura parlamentară, dar că, dacă majoritatea PSD-ALDE dorește, se poate apela, pentru rapiditate, și la procedura asumării răspunderii în fața Parlamentului.

Cât privește recomandările Comisiei de la Veneția, Kelemen Hunor a spus că este de acord cu cei care susțin că trebuie respectate punctele de vedere ale experților europeni, dar a amintit că, în 2005, Comisia de la Veneția a dat un aviz pozitiv proiectului Statutului minorităților naționale, dar mai departe nu s-a întâmplat nimic.

„Nu se poate să aplicăm dubla măsură (...). Ar trebui să ajungem și la acel proiect”, a spus Hunor.

Actualizare 17.10. Reprezentanții USR, după încheierea întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis, prezintă concluziile consultării. Președintele Dan Barna declară că reprezentanții USR i-au transmis șefului statului ca, în eventualitatea unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiției „care nu-și asumă ferm și explicit implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

Liderul USR a mai arătat că partidul său consideră că președinția României ar putea să fie „o foarte bună cupolă” pentru o dezbatere reală și o mediere în domeniul Justiției.

Dan Barna a anunțat și că USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru transpunerea în legislație a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Actualizare 16.40. S-au încheiat consultările cu reprezentanții PNL. 

Ludovic Orban a declarat că a prezentat preşedintelui Iohannis punctul de vedere al liberalilor referitor la legile justiţiei, şi anume că trebuie să fie reluate dezbaterile pe modificările acestora şi pe modificările Codului penal şi Codului de procedură penală, ţinându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de deciziile Curţii Constituţionale (CCR).

Liderul PNL a mai spus că România se află la un punct de cotitură din cauza obsesiei lui Liviu Dragnea de a scăpa de condamnări şi a „ultraşilor” de a controla justiţia.

Actualizare 16.05. S-au încheiat și consultările cu ALDE. 

Cred că e necesară o discuţie între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor”, a afirmat Tăriceanu, adăugând că trebuie pornit de la câteva principii. El a spus că, în primul rând, trebuie să pornească de la discuţie privind definiţia statului de drept.

Liderul ALDE a precizat că are „un gust relativ amar” în privinţa raportului Comisiei de la Veneţia despre impactul legilor justiţiei asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Trebuie să începem cu considerarea necesităţii scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce presupune ca consecinţe”, a mai declarat Tăriceanu, susţinând că persoanele care au semnat protocoalele nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcţii de conducere în justiţie.

Tăriceanu mai vrea constituirea unei „comisii pentru adevăr şi reconciliere” care să scoată la suprafaţă abuzurile.

El a subliniat că trebuie acceptată şi „ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei”.

Actualizare 16.00. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, după consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pe tema legilor justiției, că i-a lăsat șefului statului un set de 10 principii și unul de șapte întrebări, la care ar dori răspuns.

Actualizare 15.05 Delegația PSD a ajuns la Cotroceni.

Este evident că legile justiției, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite și trebuie modernizate. Este clar că obiectivul meu, cel puțin, este să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este cu siguranță nevoie de mai multe lucruri. Este nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum – este nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală”, a spus președintele Klaus Iohannis înainte să intre la discuții cu delegația PSD.

Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu știu cum a apărut ideea dar cred că s-a înțeles greșit”, a adăugat el.

Actualizare 10:05. Liderii PSD au decis să participe la discuțiile privind legile justiției de la Palatul Cotroceni.

Actualizare 12:00. Liviu Dragnea a anunțat că va fi însoțit de Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae, Flordin Iordache și Eugen Nicolicea, la discuțiile de la Cotroceni. Președintele PSD nu a dorit să spună mai multe, anunând că va face declarații după discuția cu șeful statului.

Mă abțin, aș vrea să vorbim după. Nu vreau să stric surpriza”, a spus Dragnea, întrebat dacă va semna un pact pe justiție.


„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei”, anunţa luni Administraţia prezidenţială.

Consultările încep miercuri la ora 15:00 şi vor dura câte 30 de minute pentru fiecarea formaţiune.

Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, urmaţi de cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi de Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

PSD ar urma să decidă miercuri dimineaţă în privinţa participării la discuţiile cu şeful statului.

În ceea ce-i piveşte pe partenerii de guvernare, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara, marţi seară la Digi24, că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme.

„Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească „un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact.

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la TVR 1, că PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţia formată din cinci persoane, mandatul partidului fiind transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Am fost invitaţi cu o delegaţie formată din cinci oameni. Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv şi este foarte simplu: o transpunere în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar pe legile justiţiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală pe toate articolele declarate neconstituţionale. Avem şi o solicitare suplimentară adresată Curţii Constituţionale şi anume aceea de a amâna analiza sesizării noastre de neconstituţionalitate până la analiza de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întrebărilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci întrebări preliminare referitor la Codul Penal şi am solicitat Curţii Constituţionale să trimită aceste întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa”, a afirmat Orban.

El a precizat că există mai multe riscuri pentru România, printre care o rezoluţie împotriva ţării noastre sau o tăiere a fondurilor europene.

În ziua în care a invitat partidele la consultări, preşedintele Iohannis afirma, într-un mesaj transmis cu prilejul conferinţei „Conduita etică a magistraţilor pentru consolidarea încrederii publice. Dialog deschis privind integritatea judiciară”, că independenţa justiţiei române este pusă la grea încercare, preşedintele precizând că sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate şi, în aceste condiţii, moralitatea şi profesionalismul magistraţilor devin esenţiale în apărarea şi menţinerea încrederii cetăţenilor în justiţie.

De asemenea. preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

„Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze”, se arăta în punctul de vedere transmis de Administraţia Prezidenţială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri