Ludovic Orban, reacție la declarațiile lui Liviu Dragnea despre buget: „Minciună gogonată”

Data publicării:
ludovic orban la Digi24

Opoziţia crede că România va intra în blocaj financiar dacă se aplică strategia fiscală anunţată de executiv în proiectul bugetului. Preşedintele PSD a anunţat sâmbătă ă Parlamentul nu modifică legea bugetului, cum a cerut şeful statului, care a retrimis legea la examinare. Banii au fost riguros împărţiţi, consideră liderul social-democrat, nu avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros, a spus președintele Camerei Deputaților.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a reacționat la Digi24 la aceste declarații ale adversarului politic. „Ceea ce spune Dragnea e o minciună gogonată”, a declarat Ludovic Orban. 
„În primul rând, aș readuce aminte faptul că guvernul PSD-ALDE a întârziat cu trei luni față de termenul prevăzut de lege prezentarea bugetului. Conform legii, era cel târziu până la 15 noiembrie să adopte bugetul, iar ei l-au adoptat și trimis spre Parlament la 12 februarie. Ca atare, întârzierea intrării în vigoare a legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale și de stat e vina exclusivă a actualei majorități guvernamentale”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
„Readuc aminte că în ianuarie, când am cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a legii bugetului de stat, dl. Tăriceanu era la schi, iar dl. Dragnea era cu Irinuca la soare, în destinații exotice , sfidând nevoia românilor de a avea un buget”, a afirmat președintele PNL
 
„Acest buget nu asigură creșterea pensiilor, de exemplu”, susține liderul liberal. „Amendamentul PNL ca punctul de pensie să crească de la 1 ianuarie cu 9 puncte procentuale, așa cum prevede legea pensiilor în vigoare azi, a fost respins de majoritatea PSD-ALDE , iar ei au promis pensionarilor că o să le majoreze pensiile, dar mai târziu, de la 1 septembrie”, a arătat Orban.
„Președintele Iohannis nu spune că nu pot fi majorate pensiile, ci a cerut în cererea de reexaminare să se prevadă resursele financiare care să garanteze capacitatea guvernului de a plăti pensiile, așa cum sunt ele mărite”, a explicat liberalul.
 
În ceea ce privește majorarea alocațiilor pentru copii, Ludovic Orban a reamintit că amendamentul a fost inițiat de PNL.
Iar în privința bugetelor locale, 2019 e al doilea an consecutiv în care acestea „sunt jefuite” și în care autoritățile locale sunt lăsate fără resursele financiare necesare pentru realizarea proiectelor de dezvoltare locală, a arătat Ludovic Orban.

Ce a spus Liviu Dragnea despre buget

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, la Slobozia, că „bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros” şi nu este nevoie de modificări aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis. Liviu Dragnea a anunţat că, dacă Guvernul va adopta o ordonanţă pentru aprobarea plafoanelor, săptămâna viitoare va fi aprobat şi retrimis la Cotroceni bugetul pentru anul 2019.

Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Slobozia, dacă se vor opera modificări la buget, aşa cum a solicitat şeful statului şi a răspuns: „Klaus Iohannis nu este şeful statului. În mintea lui e şeful statului. El acţionează ca şef, el nu are dorinţe, el are porunci şi este foarte supărat şi deranjat când cineva îndrăzneşte să pună la îndoială poruncile lui. Nu avem ce să modificăm pentru că bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros. Este doar dorinţa lui, intenţia lui, voinţa lui de a întârzia cât mai multe aprobarea bugetului de stat pentru a face cât mai multe rău României”.

Dacă Guvernul va adopta ordonanţă de urgenţă pentru legea pentru aprobarea plafoanelor bugetare, atunci săptămâna viitoare „vom adopta bugetul şi vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă îl găsim acolo, să semneze şi să promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii din România să beneficieze de alocaţii şi programele de investiţii să înceapă să se deruleze în forţă”, a mai spus liderul PSD. Acesta a precizat că, dacă Guvernul nu adoptă ordonanţa respectivă, atunci o să se întârzie.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest demers este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a explicat, vineri, într-o declaraţie susţinută la Cotroceni, că veniturile din bugetul pe 2019 sunt supraevaluate, iar cheltuielile sunt subevaluate şi că cifrele arată că banii din buget nu asigură plata tuturor pensiilor.

În replică, PSD a transmis că preşedintele Klaus Iohannis „nu înţelege economie” şi a plecat într-o minivacanţă de weekend, trimiţându-şi consilierul economic să vorbească, din nou, despre lipsa banilor, reamintește News.ro.

Curtea Constituţională a respins miercuri obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele Klaus Iohannis împotriva legii bugetului de stat pe 2019. În schimb, CCR a admis obiecţia şefului statului privind legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri