Marcel Boloș: 2,33% deficit bugetar după 5 luni nu este de joacă. Este în interesul României să gestionăm deficitul

Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Foto: Facebook/Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că România are nevoie de un plan de măsuri pentru a gestiona deficitul bugetar, astfel încât să nu fie tăiați bani de la investiții. Planul urmează să fie aprobat la nivelul coaliţiei. Într-un interviu pentru Digi24, ministrul vorbea despre posibilitatea eliminării unor facilități fiscale.

Este o realitate. Sunt 5 luni de restricție bugetară, 2,33% din PIB deficitul bugetar, 37 miliarde de lei, aceasta este realitatea astăzi. Nu putem sta cu mâna în sân, pentru că după 5 luni, 2,33% deficit bugetar nu este de joacă și, tocmai, încă de la audieri și de la primele zile de mandat, de două săptămâni - aceasta este a doua săptămână de când am mandatul de ministru al Finanțelor - m-am concentrat pe acest plan de măsuri, care urmează să fie agreat la nivelul Coaliției și să putem gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar”, a spus Boloș într-o conferință de presă.

Este în interesul României ca să gestionăm corespunzător deficitul bugetar, pentru a nu afecta investițiile, care sunt șansa noastră pentru dezvoltare pe termen lung și aceasta este abordarea corectă în prezent pentru ca acest plan de măsuri să intre în vigoare și să putem să închidem anul bugetar la nivelul țintei deficitului bugetar asumate de Comisia Europeană – 4,4% din PIB”, a adăugat el.

Întrebat ce fel de măsuri ar urma să intre în vigoare, ministrul a răspuns: „După ce o să definitivăm și o să vedem fiecare scenariu pe care l-am luat în discuție, avem și impactul bugetar”.

Ar fi nedrept să vă spun acum măsuri din planul pe care îl avem în vedre şi după aceea ele să nu fie puse în aplicare, mai mult, să inducem această stare de panică în rândul contribuabililor, dar este o certitudine că acest plan trebuie pus”, a adăugat ministrul.

Într-un interviu pentru Digi24, Boloș a spus că eliminarea unor facilități fiscale este una dintre propunerile pe care o va înainta coaliției de guveranare, pentru a acoperi noile cheltuieli prevăzute de Guvern.

Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri