Noul statut al parlamentarilor merge din nou la promulgare, după ce a fost contestat de două ori la CCR 

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-17-18h49m03s114

315 parlamentari din actualul legislativ sunt din provincie şi au nevoie de cazare în Bucureşti. Până acum, Parlamentul a cheltuit lunar pentru un ales cazat la hotel peste 1800 de euro. Dacă facem un calcul, Legislativul ar fi plătit 577.000 de euro numai într-o lună, ceea ce înseamnă aproximativ 7 milioane de euro pe an.

Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică Statutul deputatului şi senatorului. Voi trece prin Biroul Permanent şi apoi prin plen o hotărâre cu acordarea sumei fixe de 4.000 de lei pentru cazare”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

După ce noul Statul al deputaţilor şi senatorilor va fi publicat în Monitorul Oficial, suma cheltuită pentru cazarea aleşilor se va înjumătăţi.

Actul normativ adoptat astăzi a cunoscut patru variante de la prima formă votată de Parlament la sfârşitul lunii ianuarie. Statutul aleşilor a fost contestat de două ori la Curtea Constituţională, iar preşedintele Traian Băsescu a trimis o dată proiectul pentru reexaminare.

Timp de 3 luni, noii aleşi s-au bucurat de vechile privilegii parlamentare. Însă noul Statul nu reduce numai costurile Legislativlui pentru cazarea aleşilor, ci şi banii pentru transportul acestora.

Dacă până acum, ei puteau călători gratuit şi nelimitat cu avionul în ţară, acum nu mai au dreptul decât la un singur drum, dus-întors pe săptămână. Mai mult, conform noului Statut, aleşilor care călătoresc cu maşina li se vor deconta doar 7,5 litri de combustibil la suta de kilometri parcurşi, şi nu 9 până acum.  

Citiți și

V. Zgonea: Sper ca miercuri să avem un vot final pe statutul parlamentarilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri