Pierd sau nu IT-iștii scutirile de impozit? Nou scandal în Coaliție: PNL se opune eliminării facilităților fiscale

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ciolacu si ciuca de vorba in gradina
Foto: Inquam Photos / George Călin

PNL se opune eliminării facilităților fiscale acordate angajaților din IT, construcții și agricultură, și liderii partidului vor comunica acest lucru partenerilor de la PSD, luni, în cadrul ședinței de Coaliție, susțin surse din conducerea formațiunii. Luni are loc o ședință a Coaliției în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale care să crească veniturile bugetare, în contextul viitoarei rectificări bugetare și al existenței celebrei „găuri” de 20 de miliarde moștenită de la fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu. 

Liberalii consideră că cei de la PSD vor să obțină mai mulți bani la buget prin eliminarea facilităților pentru a finanța măsuri de stânga cu care ei nu sunt de acord. 

Marcel Ciolacu a anunțat vineri că facilitățile fiscale acordate celor din IT, construcții și agricultură însumează 75 de miliarde de lei, bani care nu intră la bugetul statului, și că acest lucru trebuie să înceteze. 

Ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru Digi24, că va prezenta în Coaliție un plan pentru eliminarea facilităților fiscale, referindu-se și la angajații din IT. 

Ciolacu însă a declarat, vineri, că ”din analiza noastră preliminară nu vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment”

Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus Marcel Ciolacu 

„Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a precizat premierul, referindu-se la recomandările făcute de Banca Mondială în legătură cu reforma fiscală.

Într-un interviu pentru Digi24, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale.

Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

”Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a explicat ministrul Finanțelor, care a spus că eliminarea scutirii de impozite pentru cele trei domenii s-ar putea aplica de la 1 septembrie. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri