Exclusiv Rafila, despre cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon: Acuzațiile sunt neasumate, să nu tragem concluzii pripite

Data actualizării: Data publicării:
rafila face declaratii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție, joi, la Digi24, cu privire la anchetele de la spitalul Sf. Pantelimon din București, declanșate după ce o asistentă de la Terapie Intensivă a acuzat medicii de acolo că au scăzut doza unui anume tratament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză. Rafila susține că are îndoieli legate despre veridicitatea acestor informații și că „nu pot fi trase concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate”.

 

Alexandru Rafila: „Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect, nu pot să mă pronunț, nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culă medicală gravă, din partea Colegiului sau alte  sau a altor instituții abilitate va exista o implicate, nu pot să mă antepronunț, deocamdată e o vorba doar despre o sesizare scrisă fără precizarea autorului sesizării. Asistenta care a făcut sesizarea nu e nominalizată.(...) Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată  de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”. 

Managerul spitalului a fost sesizat în scris joi de directoarea de îngrijiri, care spune că ieri a sunat-o o asistentă de la Terapie Intensivă. Aceasta ar fi acuzat faptul că medicii de acolo au scăzut doza unui anume tratament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză.

În sesizare nu a fost precizat numele unui medic sau numele pacienților care ar fi murit. Totul s-ar fi întâmplat în perioada 4-7 aprilie, timp în care asistenta respectivă spune că ar fi murit 20 de pacienți.

Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon 

Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.

„În urma sesizărilor pricmite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

„Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii grave legate de siguranţa pacienţilor. Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri