Exclusiv Rareș Bogdan despre interdicția lui Simion: Date fiind relațiile speciale dintre cele două țări, este clar că există motive întemeiate

Data actualizării: Data publicării:
rares bogdan face declaratii
Rareș Bogdan a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre prelungirea interdicției cu 5 ani de a intra în Republica Moldova pentru George Simion. Foto: Inquam Photos / George Călin

Rareș Bogdan a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre prelungirea interdicției cu 5 ani de a intra în Republica Moldova pentru George Simion. Prim-vicepreședintele PNL a spus că partidul său va „face o adresă extrem de clară adresată prin intermediul Guvernului României”, pentru a „cere date cu privire la motivele pentru care este interzis în Republica Moldova”, astfel încât românii să fie informați cu privire la acest aspect. „Date fiind relațiile speciale pe care Republica Moldova le are cu Bucureștiul, este cât se poate de clar că există motive întemeiate”, a adăugat europarlamentarul liberal.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Informația serii vine din Republica Moldova. Liderul partidului (George Simion – n.red.) care se bate în sondaje cu PNL are interzis pentru încă 5 ani intrarea în țară. Spun cei de la Chișinău că ar putea reprezenta pericol pentru siguranța națională și stabilitatea de acolo. Ce înseamnă acest lucru pentru România, pentru politica românească?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, europarlamentar: Cred că PNL va face o adresă extrem de clară adresată prin intermediul Guvernului României, vom solicita asta, pentru a cere date cu privire la motivele pentru care este interzis în Republica Moldova, pentru a ști exact ce se întâmplă cu domnul Simion, pentru că dânsul conduce un partid care este mult în spatele PNL, nu doar ca istorie, ci și ca performanțe.

Cred că este cât se poate de logic pentru noi, în contextul în care extremismul a prins avânt în mișcarea asta a politicilor europene, să știm exact ce se întâmplă.

Dacă doamna Maia Sandu și guvernul de la Chișinău au ales să dea o interdicție pe încă 5 ani de zile unui cetățean român, date fiind relațiile speciale pe care Republica Moldova le are cu Bucureștiul, este cât se poate de clar că există motive întemeiate, și este normal ca opinia publică din România să știe aceste motive, iar noi, ca lideri politici, să cunoaștem toate aceste lucruri, pentru că cu siguranță, nu poate fi decât un ajutor pentru asanarea a ceea ce înseamnă spațiu politic românesc.

Robert Kiss, jurnalist Digi24.ro: Vedem o creștere a acestor partide în sondaje, partidul AUR și cel al Dianei Șoșoacă împreună ajung undeva la 25-30%. Credeți că circul prinde până la urmă, acesta este motivul pentru care au crescut acești lideri politici?

Rareș Bogdan: Știți ce s-a întâmplat în anii 30, 40 în Europa. Istoria, de multe ori se întoarce, roata istoriei revine, și vedem că acest pericol este real.

Eu nu mă uit neapărat spre partidele și liderii gălăgioși ai acestor partide, fie că sunt AfD în Germania, Frontul Național din Franța, sau Partidul Libertății în Olanda. Nu mă uit la AUR sau la SOS ca partide care reușesc să convingă alegătorii, mă uit că se urcă pe un val al unor cetățeni care poate sunt prea puțin informați, sau a unor oameni care sunt supărați, care sunt radicalizați, și care nu cunosc beneficiile contrucției europene, nu cunosc spre ce se îndreaptă lumea și cât de importantă este siguranța.

Cred că aici este o chestiune pe care o privesc ușor diferit față de alți lideri politici. Consider că noi, liderii politici pro-occidentali, pro Uniunea Europeană, pro-americani suntem cei care suntem responsabili să explicăm fiecărui cetățean european, în această splendidă construcție care găzduiește 500 de milioane de cetățeni europeni, de ce este importantă construcția europeană, cât de importantă este toleranța, de ce este pericolul suprem, pericolul major, fatal extremismul în acest moment, și cum extremismul poate să creeze dereglări extrem de serioase la nivelul continentului european și la nivelul României, și apartenenței noastre la Uniunea Europeană, poate creea o chestiune de instabilitate, și de asemenea de sărăcie, nu trebuie să ne ferim de asta. Trebuie să vorbim despre cele 90 de milioane de euro intrate în România, bani europeni, să vorbim despre 3,2 miliarde subvenții directe în agricultură, să vorbim despre ceea ce a însemnat Europa pentru România, și ceea ce înseamnă Europa pentru România, și să privim cu foarte mare atenție, să înfruntăm extremismul, în primul rând informând cetățeanul european și cetățeanul român.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri