Exclusiv Rareș Bogdan: Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată

Data publicării:
rares bogdan in fata unui microfon
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat luni, la Digi24, în contextul în care mai mulți primari și viceprimari liberali vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD, că „traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată, trebuie vindecată în ceea ce înseamnă democrația românească”. 

Întrebat cum vede aceste racolări de primari din partea PSD și intenția de a scoate din lege pentru alegerile locale interdicția traseismului, astfel încât primarii să-și piardă mandatul dacă trec de la un partid la altul, Rareș Bogdan a răspuns: 

„Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseiști. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată, trebuie vindecată în ceea ce înseamnă democrația românească. E o situație specială legată de prelungirea mandatelor, în niciun caz Partidul Național Liberal nu va susține vreodată printr-o lege traseismul. Trebuie să găsim o soluție, în schimb, pentru cei care se află în situația de a avea un mandat câștigat la PNL sau PSD sau USR sau UDMR și care vor candida la alegerile de pe 9 iunie de la un alt partid, deci cei care au plecat deja.

Avem și noi, de exemplu, primarul de Alba-Iulia care a câștigat alegerile la USR după ce a stat 20 de ani în PNL pe un scandal intern, s-a reîntors acasă, că i-a venit mintea la cap, și în momentul ăsta el va trebui să candideze de la PNL. Potrivit legii așa cum arată ea astăzi, dacă nu facem niște modificări pe codul administrativ, domnia sa își pierde primăria, iar Alba rămâne trei luni și jumătate fără primar. Situații de genul ăsta sunt în România 132 astăzi, din 3.200 de administrații locale plus 40 de administrații județene. Deci clar că trebuie să găsim o soluție pentru cele trei luni și jumătate ca cei care candidează de la un alt partid politic și au mandatul până în 29 iunie de primari sau consilii județene, consilieri de la alte partide să nu-și piardă mandatele, strict pentru această perioadă de trei luni și jumătate. Dar asta nu înseamnă că PNL va fi de acord cu ideea traseismului în politică. Dacă am putea să-l blocăm de tot, ar fi și mai sănătos”. 

Sâmbătă, dar şi vineri, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis a anunţat că mai mulţi primari şi viceprimari din judeţul Timiş, majoritatea din PNL, vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că astfel de lucruri se întâmplă în ani electorali, acolo unde primarii nu se mai înţeleg cu preşedintele de organizaţi și a adăugat că şi-ar dori să nu mai întâmple astfel de situaţii, deoarece vor aduce tensiuni în coaliţie.

„Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna în anii electorali. Şi nu e un fenomen inventat nici de PNL, nici de PSD, dar el se întâmplă acolo unde primarii nu se mai înţeleg, de obicei, cu preşedintele de organizaţie. Nu vorbim aici de o mutare din opoziţie la guvernare, cum eram obişnuiţi. S-a întâmplat ca şi primari PSD să plece la PNL. Cu adevărat mi-aş dori să nu se mai întâmple astfel de lucruri fiindcă am intrat într-o cu totul altă logică, am intrat într-o logică de alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare şi cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliţiei. Dar sunt ferm convins că împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Simonis de la Timiş vom sta de vorbă şi vom vedea exact ce s-a întâmplat şi despre ce este vorba”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri