Răspunsurile lui Dacian Cioloș pentru „Comisia despre nimic”

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos, ultima conferinta de presa prim ministru (4)
Foto: gov.ro

Fostul premier Dacian Cioloș a oferit astăzi răspunsuri la „cele mai frecvente întrebări privind situația execuției bugetare din 2016”. Într-o notă pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloș a făcut precizări cu privire la modul în care au fost gestionate veniturile și cheltuielile bugetare în timpul mandatului său. „Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern”, a subliniat el.

dacian ciolos, ultima conferinta de presa prim ministru (4)

Plenul Parlamentului se reuneşte astăzi în şedinţă comună pentru a da undă verde comisiilor reunite de buget finanţe de începere a verificărilor, după ce PSD a acuzat Guvernul Cioloş că ar fi lăsat o gaură în buget de 10 miliarde de lei.

Fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu şi fostul ministru al Fondurilor Europene ar urma să dea explicaţii în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016. Fostul premier spune că acuzaţiile sunt nejustificate și o numește „comisia despre nimic”.

„Gaura” din buget

Dacian Cioloș menționează că nu există nicio „gaură” în bugetul anului trecut, iar dacă ar fi existat ar fi trebuit să aibă impact asupra deficitului. „Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%”, a adăugat el.

„Supărarea PSD ar putea veni și din faptul că am refuzat amânarea implementării în 2017 a unor măsuri din codul fiscal aprobat de PSD în 2015”, a mai subliniat fostul premier.

Fondurile europene

De asemenea, Cioloș mai spune că guvernul Ponta a supraestimat încasările din fonduri europene în condițiile în care „programele europene de finanțare erau blocate sau mult întârziate” și că a găsit „o situație dezastruoasă pe segmentul de fonduri europene”.

„Dacă ne uităm la tot ceea ce a primit România în 2016, se poate spune că am avut un record de încasări, cu peste 7 miliarde euro, cea mai mare sumă primită de la aderare până în prezent într-un singur an”, mai spune fostul premier.

„Într-un an, am desemnat trei autorități de management, am rezolvat 20 de condiționalități din cele 25 rămase nerezolvate și alte 5 le-am lăsat cu planuri de acțiune agreate, pentru a evita suspendarea fondurilor”, a adăugat el.

Rectificările bugetare

În ceea ce privește rectificarea bugetară, Dacian Cioloș arată că a reușit să realizeze încasările programate din veniturile fiscale, în condițiile în care „am început anul cu reduceri de taxe - respectiv reducerea TVA de la 24 la 20%, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea taxei pe stâlp, etc.”

Despre rectificarea bugetară din noiembrie, Dacian Cioloș a spus că „au fost alocate sume suplimentare în valoare de cca. 287 milioane lei și au fost alte redistribuiri între ministere, acolo unde erau imperios necesare (agricultură, dezvoltare locală, sănătate, asistență socială, etc.)”.

„Nerealizarea unor venituri bugetare estimate în 2016 nu are un impact negativ asupra bugetului din 2017. Cei care afirmă că din veniturile prognozate și nerealizate în bugetul pentru 2016 ar fi putut face în 2017 spitale, autostrăzi, majorări de salarii și pensii, fac afirmații pur propagandistice, fără legătură cu regulile de execuție bugetară”, a precizat fostul prim-ministru.

„Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern. Dimpotrivă, le-am ușurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA (1 miliard de lei în plus) și le-am creat condiții favorabile pentru a încasa mai mulți bani europeni în 2017”, adaugă Dacian Cioloș.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri